„La sfârşitul primului trimestru din acest an, segmentul asigurărilor generale înregistra o rată a daunei de 74,74%, iar rata combinată a daunei a fost de 113,03%. Ultima cifră înseamnă că volumul dumneavoastră de cheltuieli de achiziţie şi de administrare plus daunele plătite şi rezervele constituite depăşesc nivelul primelor câştigate”, a afirmat Buzoianu la un eveniment de specialitate.
El a adăugat că autoritatea de relgmentare nu poate interveni în politicile comerciale ale asigurătorilor, dar această situaţie impune monitorizarea „mult mai atentă” a indicatorilor pe care asigurătorii îi raportează CSA şi a modului în care această lipsă de profitabilitate influenţează relaţia cu asiguraţii.
„Simplificând, aş spune că trebuie să aveţi în vedere că riscuri mai multe şi mai mari înseamnă şi capitaluri mai mari, precum şi programe de reasigurare adecvate, de care să dispuneţi pentru a vă onora obligaţiile asumate”, a spus şeful Comisiei.
În 2010, industria asigurărilor a încheiat cu pierderi de 41,37 milioane lei, în scădere cu 60% faţă de nivelul consemnat la finele anului anterior. Potrivit datelor CSA, pierderile companiilor au totalizat 276,64 milioane de lei în 2010, în timp ce profiturile au cumulat 235,27 milioane de lei. Cifrele aferente anului 2011 nu au fost date publicităţii.
„Pe agenda Consiliului CSA există un subiect mai important decât creşterea sau scăderea pieţei, profitabilitatea sau neprofitabilitatea companiilor de asigurare, pentru că el influenţează în mod semnificativ rezultatele dumneavoastră şi imaginea întregii industrii de asigurări. Este vorba despre protecţia intereselor asiguraţilor, o temă aflată astăzi mai mult decât oricând pe agenda tuturor autorităţilor de supraveghere ale pieţelor financiare”, a spus Buzoianu.
El a arătat că autoritatea de reglementare se confruntă cu un număr tot mai mare de petiţii depuse de asiguraţi, care reclamă întârzieri la plata daunelor peste termenele prevăzute de legislaţia în vigoare.
„Au început să apară din ce în ce mai multe sesizări cu privire la modul defectuos în care unii asigurători efectuează constatarea daunelor precum şi la refuzul unor asigurători de a plăti păgubiţilor daunele ce li se cuvin. Pentru unele societăţi, numărul petiţiilor înregistrate la CSA a crescut foarte mult, în primele cinci luni din acest an comparativ cu acelaşi interval din 2011. Mai mult decât atât, unii dintre asigurători înţeleg să răspundă cu întârziere la solicitările CSA, fapt ce a determinat Consiliul CSA să ia măsurile de sancţionare a conducătorilor din cinci societăţi”, a spus şeful autorităţii.
La începutul săptămânii trecute, CSA a anunţat că a sancţionat cu amenzi în cuantum total de 80.000 de lei şapte directori de companii de asigurare, care, în primele cinci luni ale anului, au înregistrat creşteri ale numărului de plângeri din partea clienţilor.
Cea mai mare sancţiune, de 30.000 de lei, a fost aplicată preşedintelui directoratului Astra, Bogdan Alexander Adamescu.
CSA a aplicat amenzi de 10.000 de lei directorului general al Euroins, Bucşa Iulius Alin, directorului de daune al Euroins, Stamov Bozhidar Stoyanov, preşedintelui directoratului Asirom, Mariana Diaconescu, şi directorului de daune al Asirom, Ovidiu Vădean.
De asemenea, preşedintele directoratului Omniasig, Mihail Tecău, şi directorul direcţiei de daune al Omniasig, Eugen Stoica, au primit amenzi de 5.000 de lei.
Pentru verificarea modului în care sunt instrumentate dosarele de daună, Consiliul CSA a decis demararea unor acţiuni de control la asigurătorii care înregistrează creşteri a numărului de petiţii.
„Rezultatele acestor controale vor fi analizate de CSA şi vor fi luate măsuri pentru remedierea situaţiilor constatate. Sperăm ca lucrurile să evolueze în direcţia pe care ne-o dorim cu toţii, dar dacă nu se va întâmpla aşa, vom trece la aplicarea unor sancţiuni mult mai dure, care ar putea merge până la suspendarea activităţii asigurătorilor care au în vedere doar interesele comerciale în detrimentul intereselor asiguraţilor”, a spus Buzoianu.
El a afirmat că normele privind autorizarea, subscrierea şi cedarea în reasigurare a riscurilor de catastrofă naturală, recent adoptate, reprezintă un pas important pentru piaţa de asigurări din România, pentru că marchează implementarea unor principii necesare şi fundamentale în procesul de tranziţie către regimul Solvabilitate II.
„Aceste noi reglementări privind reasigurarea riscurilor de catastrofă naturală reprezintă, de asemenea, un instrument de sprijin al CSA în procesul de consolidare a stabilităţii financiare a pieţei de asigurări, în ansamblul său, dar şi a asigurătorilor, prin diminuarea vulnerabilităţii lor faţă de efectele producerii unor astfel de riscuri”, a afirmat preşedintele CSA.
Buzoianu a amintit că, în primul trimestru al acestui an, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a crescut cu 0,35%, la 2,17 miliarde de lei, evoluţie susţinută de asigurările generale, care au avansat cu 0,55%, la 1,73 miliarde de lei, în timp ce poliţele de viaţă au coborât cu 0,45%, la 431,9 milioane de lei.
„Raportările aferente lunii aprilie, transmise la CSA de societăţile care practică asigurări generale, arată menţinerea tendinţei de creştere pe care s-a înscris acest segment de piaţă în primul trimestru. Aşa cum ştiţi, evoluţia înregistrată în primele trei luni ale acestui an nu reprezintă un indicator relevant pentru modul în care se vor desfăşura lucrurile în următoarele trei trimestre. Ne dorim ca semnele de reintrare a pieţei pe o tendinţă pozitivă să fie menţinute şi considerăm că primul segment care va arăta recâştigarea încrederii populaţiei în piaţa de asigurări este cel al asigurărilor de viaţă”, a mai spus Buzoianu.