Patronii din comerţul cu amănuntul şi constructorii sunt faliţii ţării. Cine suportă bine criza

Cel mai mare număr de falimente din primul trimestru al acestui an vine din rândul firmelor de comerţ cu amănuntul şi ridicata precum şi din construcţii. Numărul de insolvenţe a scăzut masiv în rândul firmelor din industrie
Florin Cojocaru - mie, 13 iun. 2012, 09:02

Un număr de 4.414 firme au intrat în faliment în primul trimestru al acestui an, mai puţin cu o treime în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului procesate de Coface. Cele mai mari scăderi ale numărului falimentelor vin de la firmele din industrie şi asistenţă socială în timp ce firmele din comerţul cu amănuntul, comerţul cu ridicata şi construcţii concentrează cel mai mare număr de insolvenţe.

Judeţele care au înregistrat o creştere masivă a insolvenţelor în T1 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior sunt Arad, Mureş (triplare a numărului de insolvenţe) şi Dâmboviţa (dublare a numărului de insolvenţe).

Judeţele care au înregistrat o scădere a insolvenţelor şi o consolidare a situaţiei economice din acest punct de vedere sunt Braşov, Constanţa, Iaşi, Botoşani, Harghita şi Covasna.

Din analiza cazurilor de insolvenţă pe zone geografice, cea mai afectată regiune în T1 2012 a fost Sudul ţării, cu un număr de 955 companii în insolvenţă, urmată fiind de N-V ţării cu 762 cazuri şi de S-E ţării cu 526 de cazuri. Toate regiunile au înregistrat scăderi ale insolvenţelor pe sold la sfârşitul primului trimestru 2012 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Potrivit reprezentanţilor Coface scăderea numărului falimentelor nu reflectă neapărat contextul economic actual ci mai degrabă unor factori structurali precum scăderea numărului de persoane juridice active în ultimii 3 ani, efectului de bază ridicat din anul anterior și filtrarea firmelor mai puțin competitive în perioada recesiunii economice.

“Contracția insolvențelor din primul trimestru al anului curent față de aceeași perioadă a anului anterior este cea mai semnificativă din ultimii 5 ani și pentru prima dată una cu caracter generalizat, pentru toate sectoarele de activitate. Sub spectrul ultimelor tendințe, ne putem aștepta la o contracție semnificativă a insolvențelor pentru anul curent”, a declarat Iancu Guda, Analist Macroeconomic, Coface România.

Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali în asigurările de credit şi oferă companiilor din întreaga lume soluţii de protejare  împotriva riscului financiare de neplată a clientilor lor, atât pe piaţa internă şi pentru export. În 2011, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de €1.6 miliarde de euro. Are 4.600 de angajaţi în 66 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
149.000 de contribuabili s-au înscris pentru a beneficia de aministia fiscală
Peste 149.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală până la data de 19 noiembrie, majoritatea persoane fizice, potrivit unui comunicat al Guvernului....
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Producătorul european de baterii pentru mașini electrice Northvolt a solicitat intrarea în faliment
Northvolt, producătorul suedez de celule de baterii pentru vehicule electrice, a anunțat că și-a înaintat cererea de ...
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz plănuiește să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an
Mercedes-Benz intenţionează în următorii ani să reducă costurile cu câteva miliarde de euro pe an, a anunţat joi ...
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă ...