Şeful Alcatel: Europa are nevoie de companii de telecomunicaţii după modelul EADS

Europa are nevoie să renunţe la opoziţia faţă de fuziuni şi să încurajeze în schimb companiile de telecomunicaţii să împartă cheltuielile şi experienţa în domeniul cercetărilor şi reţelelor, a declarat preşedintele Alcatel-Lucent, Philippe Camus, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 13 iun. 2012, 09:50
Şeful Alcatel: Europa are nevoie de companii de telecomunicaţii după modelul EADS

Camus, fost şef al grupului European Aeronautic Defence&Space (EADS), aflat la conducerea board-ului Alcatel-Lucent din 2008, consideră că industria aeronautică trebuie să servească drept model pentru promovarea cooperării, în condiţiile în care guvernele caută soluţii ca Europa să îşi recâştige ascendentul în domeniul tehnologiei.

„Europa trebuie să facă mai mult pentru a progresa şi mai puţin pentru a reprima. Nu este vorba de bani, ci de a permite şi a încuraja companiile să adopte standarde comune, să co-investească în cercetarea şi dezvoltarea produselor”, a spus Camus.

Şeful Alcatel-Lucent s-a alăturat astfel liderilor unor companii precum Vodafone Group şi France Telecom, care cer autorităţilor de reglementare să permită fuziunile, având în vedere că operatorii reduc investiţiile în reţele şi caută soluţii de creştere a profitabilităţii prin împărţirea costurilor.

Camus a arătat că Europa a rămas în urma Statelor Unite în ultimii doi ani, în privinţa infrastructurii precum cea cu fibre optice de mare viteză şi reţelele mobile de generaţia a patra.

Şeful Alcatel-Lucent, care îşi petrece timpul între Franţa şi Statele Unite, a spus că în SUA foloseşte un smartphone Galaxy 4G al Samsung Electronics, pentru descărcarea rapidă a fişierelor video, iar în Europa trece pe iPhone.

„Piaţa americană s-a consolidat, în timp ce Europa a rămas Turnul lui Babel. Suntem în urmă cu tehnologia 4G şi nu avem niciun proiect în domeniul fibrelor. Acesta este un handicap, în special într-un context macroeconomic prost”, a spus Camus.

El a apreciat că pe o piaţă fragmentată guvernele europene trebuie să ajute la coordonarea eforturilor de investiţii, urmând exemplul din industria aerospaţială.

Camus a fost co-director al grupului EADS, compania mamă a Airbus, când a fost creat în anul 2000, prin fuziunea unor companii din Germania, Franţa şi Spania, ca reacţie a Europei la grupul american Boeing.

Pe piaţa telecomunicaţiilor, Telefonica şi Royal KPN discută fuziunea activelor din Germania, într-o tranzacţie de 20 de miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate situaţiei.

Alte surse au declarat că membri ai conducerii Deutsche Telekom au discutat cu France Telecom soluţii de cooperare mai strânsă.

Unele fuziuni europene au obţinut acordul autorităţilor de reglementare, cum a fost cazul combinării operaţiunilor din Marea britanie ale France Telecom şi Deutsche Telekom în 2010, dar altele au fost respinse.

În februarie, Vodafone a renunţat la încercarea de a combina divizia sa din Grecia cu Wind Hellas, după ce autorităţile europene au fost îngrijorate de crearea unei pieţe cu numai doi operatori.

În 2010, autorităţile elveţiene au respins planul France Telecom de a fuziona divizia elveţiană cu cea a TDC.

În Marea Britanie, France Telecom şi Deutsche Telekom au estimat economisirea a peste 4 miliarde de euro din costurile legate de reţele, marketing şi de administraţie, până în 2014. Acordul de fuziune din Marea Britanie, prin care numărul operatorilor de pe piaţa britanică a scăzut de la cinci la patru, a creat condiţiile pentru proiecte comune de achiziţii şi de împărţire a costurilor cu reţelele.

Te-ar mai putea interesa și
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
BYD pregătește lansarea unor baterii de tip „blade” mai performante
Gigantul chinez al vehiculelor electrice BYD a anunțat că va lansa o nouă generație de baterii „blade” în 2025....
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul ...
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...