Situaţia este gravă. Atât de gravă, încât Angela Merkel şi-a amânat participarea la summitul de la Rio. Decizia de a nu se deplasa în Brazilia, după ce se va întrâlni totuşi cu liderii G20 în Mexic, nu a fost una uşoară, a precizat şefa Cabinetului federal la Berlin. Există însă „diferite provocări pe teritoriul European”. O explicaţie care reflectă parţial realitatea.
În timp ce Europa arde, la Berlin politicienii „se piaptănă”. Guvernanţii şi Opoziţia nu cad de acord asupra oportunităţii aplicării Pactului Fiscal European, care ar introduce mai multă disciplină bugetară. Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului Federal, trebuie să voteze lege în acest sens, care nu poate fi adoptată decât cu o majoritate de două treimi.Pentru că partidele din coaliţia de guvernământ nu dispun de această majoritate, au nevoie de voturi din rândurile Opoziţiei. Care Opoziţie cere contraservicii. Stânga insistă asupra impozitării tranzacţilor bursiere şi susţine un pachet de măsuri menit a stimula economia pe baze ecologice, relateaza Deutsche Welle.
Compromisul se lasă aşteptat
Întâlnirea planificată să aibă loc la miezul zilei, în mijlocul săptămânii (miercuri, 13 iunie) la sediul Cancelariei Federale, trebuie să liniştească spiritele din ambele tabere. Şansele sunt nule. „Vreau să subliniez că mâine nu vom încheia discuţiile cu cancelara”, anunţa în cursul serii de marţi, şefa grupului parlamentar ecologist, Renate Künast.
În plus, ea a cerut guvernului ” să renunţe le jocuri” şi să „negocieze serios, sincer şi fără trucuri.” Atitudine care a cam lipsit în ultimele zile. „Uşoarele tatonări ale Opoziţiei sunt, pe fundalul situaţiei catastrofale de pe piaţa de capital, iresponsabile”, anunţa şeful liberal-democraţilor şi ministrul economiei, Philipp Rösler.
Pactul Stângii împotriva lui Merkel
Guvernul federal planifică adoptarea legilor privind Pactul Fiscal precum şi Fondul European de Salvare încă înainte de vacanţa de vară. În principiu, planul este realizabil, susţine şeful parlamentarilor social-democraţi Frank-Walter Steinmeier. „Nu am ambiţia de a amâna adoptarea după pauza estivală”. În timp ce face declaraţiile, şeful Opoziţiei nu îşi ascunde satisfaţia de a ţine în şah guvernul.
SPD nu vrea nici să i se reproşeze că, în războiul politic intern, neglijează obligaţiile europene. Imediat după înâlnirea de miercuri de la cancelaria federală, Steinmeier, şeful SPD Sigmar Gabriel şi fostul ministru al finanţelor, Peer Steinbrück, vor decola spre Paris, pentru a participa la o întrunire cu nou alesul preşedinte al Franţei, François Hollande. Este vorba despre „coaliţia binevoitorilor” care vor discuta despre impozitul pe tranzacţiile financiare, a anunţat Steinmeier, care nu doreşte să lase relaţiile cu partenerii europeni exclusiv pe mâna guvernanţilor de la Berlin.
Cât de repede poate intra în vigoare impozitul pe tranzacţiile financiare?
Planurile nu dau linişte coaliţiei de guvernământ „sper ca social-democraţii să conştientizeze că au responsabilităţi faţă de poporul german” avertizează membra Uniunii Creştin-Sociale, Gerda Hasselfeldt. Şi creştin-democratul Norbert Barthle a amintit că un impozit pe tranzacţiile financiare nu poate intra în vigoare prea repede. „E nevoie de negocieri intense la nivel european, la care nu suntem singurii cu putere de decizie. Chiar dacă am convinge 9 state membre să ni se alăture, tot am avea nevoie de încă un an pentru a introduce acest impozit.”
Altfel spus, impozitul pe tranzacţii financiare nu ar putea intra în vigoare în perioada actualei legislaturi, care durează până în septembrie 2013. O realitate la care s-a referit şi ministrul federal al finanţelor, Wolfgang Schäuble, la sfârşitul săptămânii, şi care a reîncins spiritele la Berlin. Acum, Angela Merkel este cea chemată să calmeze situaţia. „Suntem în toiul discuţiilor” a anunţat marţi Merkel, după întrunirea grupului parlamentar CDU/CSU. Nici ea nu a lăsat impresia că la întrunirea de miercuri se va ajunge la o soluţie de compromis. Dar timpul nu prea mai are răbdare. Pentru a-l cita pe creştin-democratul Barthle „Privirile sunt aţintite spre Germania.”