„Doctorul Mohammad Morsi este primul preşedinte al republicii ales de popor”, afirmă pe contul său de Twitter Partidul Libertăţii şi Justiţiei (PLJ), ramura politică a Fraţilor Musulmani, prezidat de Morsi.
Morsi s-a exprimat la scurt timp într-o conferinţă de presă pentru a le mulţumi celor care au votat pentru el.
El a promis să lucreze „mână în mână cu egiptenii pentru un viitor mai bun, pentru libertate, democraţie şi pace”.
El a promis, de asemenea, „să fie în slujba tututor egiptenilor” indiferent de orientarea lor politică sau religioasă.
„Nu intenţionăm să recurgem la reglări de conturi”, a afirmat el.
Directorul său de campanie, Ahmad Abdelati, a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că Morsi a obţinut 52,2 la sută din voturi faţă de 47,5 la sută cât a câştigat
rivalul său, Ahmad Shafiq, o fostă figură a regimului Mubarak, după numărarea buletinelor din 98 la sută din secţii de votare şi ţinând cont de votul exprimat de egiptenii din străinătate.
Rezultatele oficiale vor fi anunţate la 21 iunie de Comisia Electorală.
Tabăra lui Shafiq a contestat însă victoria revendicată de Fraţii Musulmani. „O respingem total”, a declarat un oficial din echipa de campanie a acestuia, Mahmoud Barakeh.
„Suntem miraţi de acest comportament bizar care denaturează rezultatul alegerilor”, a adăugat el, afirmând că echipa de campanie a lui Shafiq dispune de date care îl plasează pe primul loc pe candidatul său.
La scurt timp după închiderea secţiilor de votare, junta aflată la conducerea ţării şi-a atribuit vaste prerogative, între care puterea legislativă.
Dacă victoria sa va fi confirmată, Morsi va avea o marjă de manevră redusă în faţa militarilor până la alegerea unei noi Adunări a Poporului în locul celei dizolvate sâmbătă.
Acest scrutin ar putea avea loc înainte de redactarea unei noi Constituţii de către o comisie ad hoc şi adoptarea sa prin referendum.