Potrivit oficialului, acesta reprezintă cel mai sensibil domeniu pentru ambele părţi, dar a menţionat că excluderea sau reducerea tarifelor vamale nu va afecta nici piaţa europeană, dar nici producătorii autohtoni. Octavian Calmâc a mai declarat că probabil anumite produse agricole vor avea nevoie de protecţie suplimentară.
Octavian Calmâc şi-a exprimat speranţa că negocierile vor fi finalizate în a doua jumătate a anului 2013, aşa cum şi-au propus autorităţile, menţionând însă că acesta va intra în vigoare doar după ce va fi ratificat de toate statele membre ale comunităţii europene, procedură care va dura cel puţin un an.
Pe de altă parte, analistul politic Roman Chircă este de părere că există puţine şanse ca acordul să fie semnat în 2013, pentru că Republica Moldova mai are restanţe în ce priveşte alinierea la standardele europene şi situaţia mediului de afaceri.
Negocierile oficiale dintre Republica Moldova şi UE privind crearea Zonei de liber schimb au fost lansate la 27 februarie, în timpul unei vizite la Chişinău a comisarului european pentru comerţ Karel de Gucht.
Volumul comerţului dintre Republica Moldova şi statele membre ale UE a fost de aproximativ 2,7 miliarde de euro în anul 2011, în creştere cu aproape 30%.
Acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător va fi parte a Acordului de asociere pe care Republica Moldova îl negociază din ianuarie 2010.