Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,8% în prima parte a şedinţei de joi, într-o piaţă în care majoritatea investitorilor au lipsit de la tranzacţionare şi lichiditatea redusă a fost salvată de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 11:09
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj salvat de acţiunile Fondului Proprietatea

Piaţa a fost apatică încă din primele minute, când preţurile au scăzut uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume foarte reduse de acţiuni. În primele minute ale şedinţei au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de mai puţin de un sfert din companiile listate.

În prima oră piaţa a încercat să revină uşor pe verde, însă după ora 11:00 s-a stabilizat în teritoriu negativ, continuând să urmeze linia burselor vest-europene, iar volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse în cazul majorităţii acţiunilor.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,9%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,35% sub închiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,93%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,89%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 5 milioane lei (1,1 milioane euro), valoare de peste trei ori sub rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 16 milioane lei (3,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu transferuri de 2,8 milioane lei, şi au asigurat 56% din rulajul pieţei. Preţul acestor titluri a scăzut cu 1,3%, la 0,455 lei.

Acţiunile Oltchim (OLT) au continuat să scadă semnificativ pentru a treia zi consecutiv, iar volatilitatea a continuat să fie ridicată, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Cotaţia a coborât în primele minute cu 6,43%, iar după prima jumătate de oră a crescut cu 0,56%. Ulterior, preţul a intrat din nou pe scădere puternică.

Astfel, la mijlocul zilei, aceste acţiuni consemnau o corecţie de 11,27%, fiind cotate la 0,63 lei. În precedentele două şedinţe, preţul a scăzut cumulat cu 11,7%.

În prima parte a zilei au fost transferate titluri Oltchim de numai 137.000 de lei.

La jumătatea sesiunii de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, investitorii fiind dezamăgiţi că banca centrală a SUA nu a anunţat noi acţiuni de „relaxare cantitativă”, deşi a extins măsurile de stimulare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul său îi vizează pe micii producători, „sclavul salariat cocoşat de credite, vânzătorul de la hipermarketul străin”
Răspunsul la întrebarea de ce l-au votat românii pe Călin Georgescu, oferit chiar de acesta în cartea sa. Programul ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră. Răspunsul la întrebarea de ce a primit cele mai......
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
China răspunde ameninţării lui Trump de creştere a tarifelor vamale: „Nimeni nu va câştiga un război comercial”
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA a dat asigurări că "nimeni nu va câştiga un război comercial sau ...
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1, acord de principiu cu GM pentru intrarea pe grilă a noii echipe GM/Cadillac din 2026
Formula 1 a anunţat că a ajuns la un acord de principiu cu General Motors (GM) pentru a sprijini încorporarea GM/Cadillac ...
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice – raport BERD
Protecţionismul revine la nivel mondial. Care sunt pericolele politicilor ce îşi propun să apere interesele domestice ...
O revenire globală a politicilor industriale care îşi propun să protejeze interesele domestice ameninţă cooperarea ...