Dobriţoiu vrea cu 0,3% din PIB anual mai mult la Apărare

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, s-a întâlnit joi, cu comandanţii de mari unităţi din Armată, declarând că va propune o creştere a bugetului domeniului, anual, cu 0,3% din PIB, precum şi valorificarea infrastructurii în exces de către o agenţie guvernamentală sau o companie internaţională.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 20:12
Dobriţoiu vrea cu 0,3% din PIB anual mai mult la Apărare

Întâlnirea a avut loc la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, iar comandanţii de mari unităţi din Armată au prezentat ministrului şi celorlalte persoane din conducerea ministerului prezente o analiză de stare a Armatei.

Cea mai importantă concluzie care s-a desprins din această analiză a fost, potrivit MApN, că alocaţiile bugetare insuficiente din ultimii ani au creat grave disfuncţii în mentenanţa tehnicii militare, precum şi în derularea programelor de instruire şi a celor de înzestrare.

O altă situaţie semnalată conducerii ministerului de către comandanţii de unităţi s-a referit la existenţa unui deficit pe linie de personal, în special la baza piramidei ocupaţionale.

La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre, se înregistrează un deficit de peste 40% în rândul comandanţilor de plutoane şi de 25% în rândul comandanţilor de companii, ministrul apreciind că acestea au fost cauzate de „decizii insuficient fundamentate în guvernările precedente prin care au fost reduse 9.000 de funcţii din statele de organizare, în condiţiile menţinerii aceluiaşi număr de unităţi militare’.

Atât forţele aeriene, cât şi forţele navale, au adus în atenţie problemele echipamentelor şi instalaţiilor uzate moral şi fizic. Acestora li se adaugă problemele generate de subfinanţare. Disfuncţiile de acest gen afectează la Statul Major al Forţelor Aeriene îndeplinirea misiunilor de luptă şi siguranţa aeriană. În următorii ani, va expira resursa pentru avioanele de luptă şi rachetele aer-aer.

Ministrul Dobriţoiu a precizat că, în acest moment, există probleme complexe în sistemul militar, care pot fi soluţionate doar printr-o finanţare corectă şi o definire foarte strictă a priorităţilor bugetate. În acest sens, una dintre preocupările conducerii ministerului va fi de a conştientiza factorii de decizie politici cu privire la necesitatea creşterii bugetului. „Voi propune o creştere a bugetului Apărării, anual, cu 0,3% din PIB şi vom căuta soluţii pentru atragerea de venituri proprii prin valorificarea infrastructurii în exces. Nu vom face acest lucru noi, militarii. Acest proces ar trebui gestionat cu maximă transparenţă de o agenţie guvernamentală sau o companie internaţională cu reputaţie”, a mai adăugat ministrul Dobriţoiu.

Ministrul Apărării a solicitat celor prezenţi să reevalueze priorităţile fiecărei structuri şi să concentreze resursele existente pe îndeplinirea acestora. Totodată, ministrul a apreciat că, până acum, au fost începute foarte multe proiecte, dintre care doar o mică parte au ajuns în stadiu final ca urmare a lipsei resurselor şi le-a sugerat comandanţilor o planificare a bugetului pe acele proiecte prioritare care pot fi finalizate.

La activitate au mai fost prezenţi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...