Sunt peste 53% şanse ca acționarii Antibiotice Iași (ATB) s fie de acord ca, începând din august, printre atribuţiile consiliului de administratie să se numere şi „contractarea de credite şi refinanţări şi garantarea acestora cu bunuri ale societăţii în limita a 20 % din valoarea patrimoniului“, potrivit convocatorului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Ministerul Sănătăţii are 53% din acţiunile ATB şi, tot pe 8 august, reprezentantul ministerului va aproba, cel mai probabil, şi prelungirea unor linii de credit de circa 11 milioane de euro.
Garanţiile acestor credite vor fi mai multe imobile din Iaşi, inclusiv clădirea Centrului de Cercetare, „în valoare contabilă rămasă la 31 mai 2012, de 7.750.351,93 lei“.
Au existat mai multe tentative de începere a procesului de privatizare a companiei. Printre potenţialii cumpărători se numără şi un consorţi format (neoficial) din societăţile de investiţii financiare SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) împreună cu Biofarm Bucureşti.
Antibiotice Iaşi, are o valoare de piaţă (capitalizarea bursieră) de 200 de milioane de lei. Toate companiile men’ionate mai sus fac parte din „Portofoliul ECONOMICA.net“.
ATB este a doua cea mai mare producătoare de medicamente din România, cu vânzări de circa 65 de milioane de euro (inclusiv în SUA). Lideră este Terapia Ranbaxy din Cluj (80), iar Labormed (controlată de fondul de investiţii Advent este a treia (54 mil. euro), potrivit ZF.
Mai nou, producătorul indian Dr. Reddy’s ar putea veni la cumpărături în România.