Cursul a închis uşor peste 4,47 lei/euro

Cotaţiile monedei naţionale s-au menţinut peste 4,47 lei/euro în a doua parte a sesiunii interbancare de vineri, într-o piaţă cu volume reduse de valută tranzacţionată, iar unii dealeri nu exclud intervenţiile indirecte ale băncii centrale pentru susţinerea leului.
Economica.net - vin, 22 iun. 2012, 13:53
Cursul a închis uşor peste 4,47 lei/euro

În jurul orei 16:30, euro se cota la 4,4705 – 4,4739 lei, peste ultimele cotaţii de joi, de 4,4655 – 4,4665 lei/euro.
La deschiderea şedinţei euro era schimbat pentru 4,4655 – 4,4675 lei, iar în prima parte a zilei cursul nu a depăşit 4,47 lei/euro, iar dealerii au spus că intervenţia băncii centrale nu a fost sesizabilă.

După publicarea cursului de referinţă, ordinele de cumpărare de euro s-au intensificat, iar cursul a urcat până la 4,4740 lei/euro.

Unii dealeri spun că în a doua parte a zilei este posibil ca BNR să fi intervenit, însă vânzările de euro au fost modeste.

„Poate presiunea de depreciere a venit şi pe un fond politic incert. O declaraţie îngrijorătoare fiind cea a lui Antonescu (preşedintele PNL, Crin Antonescu, n.r.), potrivit căreia va cere declanşarea procedurii de declanşare a preşedintelui, dacă Haşotti nu va fi investit la Cultură”, a spus dealerul unei bănci.

Antonescu a declarat, vineri, că dacă preşedintele Traian Băsescu nu îl va învesti luni pe Puiu Haşotti la Cultură, fără nicio declaraţie despre lucrările acestuia, atunci va cere parlamentarilor PNL declanşarea procedurii de suspendare a şefului statului.

În schimb, valutele din regiune au consemnat aprecieri de până la 1,2%.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 0,2 bani, la 4,4655 lei/euro, şi s-a apropiat de nivelul maxim istoric atins pe 24 mai, de 4,4662 lei/euro.

Pentru dolar, cursul a urcat mai puternic, cu 3.88 bani, de la 3,5202 lei/dolar la 3,5590 lei/dolar.
În acelaşi timp, cursul pentru franc a crescut de la 3,7163 lei/franc la 3,7183 lei/franc.

Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

Dobânzile practicate vineri de bănci pentru depozitele cu scadenţa la o zi au revenit pe creştere uşoară şi au ajuns la 1,5% – 1,99% pe an, de la nivelurile de joi, de 1,08% – 1,55% pe an. Evoluţia este determinată de unele bănci care se pregătesc deja pentru noua perioadă în care trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, perioadă care va începe duminică.

În precedentele zile, dobânzile au scăzut vizibil ca urmare a excesului de lichiditate de la finalul actualei perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, precum şi a injecţiei de lichiditate realizată luni de BNR. Banca centrală a împrumutat la începutul săptămânii 13 bănci comerciale, printr-o licitaţie repo, cu 11,95 miliarde lei (2,68 miliarde euro), pentru şapte zile.

Dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână sunt de 4,91% – 5,37% pe an, foarte apropiate de cele afişate joi, de 4,90% – 5,38% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea în întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...