Apelul către Parlament al comitetului de iniţiativă este semnat de Beatrice Popescu, Monica Ghiurco, Dana Armaşu, Ruxandra Ţuchel, Mihaela Brumă, Cătălin Apostol, Doru Ionescu, Gabriel Giurgiu, Claudiu Lucaci, Dan Manoliu, Mihai Murgu, Diete Dinesz, Mihai Alexandrescu, George Lungoci, Ştefan Cosac, Irina Păcurariu, Marina Constantinescu, Elise Stan, Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru.
„Săptămâna trecută, angajaţii TVR şi-au ales reprezentanţii pentru viitorul Consiliu de Administraţie (CA). Din aproape 2.200 de votanţi prezenţi, 1.455 au ales numele lui Valentin Nicolau. Adică, 2 din 3 votanţi l-au învestit cu încredere şi speranţă pe singurul candidat care a avut curajul să le spună cinstit că în TVR urmează restructurarea şi reîntronarea ordinii şi disciplinei în relaţiile de muncă. 1.455 de angajaţi ai TVR-ului l-au ales detaşat pe Valentin Nicolau în speranţa că acesta este primul pas pentru a redeveni preşedinte director-general al TVR”, se spune în scrisoare.
„Ştim cu toţii că alegerea şi dorinţa noastră de normalitate stau în puterea hotărârii domniilor voastre. Ştim că şi dumneavostră sunteţi convinşi că singura şansă pentru ca Televiziunea publică să-şi îndeplinească cu adevărat menirea este să redescopere managementul de calitate. Ştim că şi dumneavoastră sunteţi convinşi că epoca încercărilor cu diverşi regizori şi a promovărilor unor anonimi profesori de comunicare, pe post de politruci, în fruntea TVR, a trecut. Ştim că şi dumneavoastră doriţi stoparea incompentenţei şi a risipei voite provocate de către conducerea TVR. Ştim că şi dumneavoastră realizaţi că TVR-ul nu mai reprezintă o miză politică din cauza rating-urilor ruşinoase la care s-a ajuns. Tocmai de aceea, paradoxal, acum există şansa reconstrucţiei, transformării TVR într-un vehicul media credibil, respectat, întors spre nevoile reale de informare a publicului”, susţin semnatarii.
Ei mai spun că au ales „în deplină cunoştinţă de cauză”, încercând să facă „o propunere onestă Parlamentului României”: „un manager adevărat, ales chiar de către salariaţi, o alegere care nu poate fi contestată de nimeni şi nici nu poate fi acuzată de înţelegeri ascunse sau interese obscure”.
„Noi, profesioniştii care mai suntem şi cărora ne pasă de Televiziunea Publică, propunem un PDG al TVR în persoana lui Valentin Nicolau, al cărui program ni l-am asumat prin cele 1.455 de voturi oferite fără condiţii, în alegerile din săptămâna ce tocmai a trecut”, mai spus semnatarii apelului, amintind de propunerile acestuia pentru un nou management al TVR, pe care le consideră „corecte şi necesare”: schimbarea acelora din conducere care au contribuit activ sau tacit la dezastrul actual, verificarea condiţiilor suspecte care au dus la pierderi financiare, concedierea surplusului de angajaţi care nu fac nimic, în afară de a încasa pe card leafa lunară, eliminarea agenţilor politici sub acoperire de „jurnalişti”, restabilirea criteriilor de salarizare, pe baza unor nivele obiective şi transparente de competenţă şi de management, repoziţionarea salariilor la nivele realiste, corelate cu mediul economic afectat de criză, având în vedere că unii angajaţi beneficiază de salarii nemeritat de mari în raport cu colegii lor, stoparea cheltuielilor aducătoare de comisioane pentru „elita” şmecherilor din TVR, reinstaurarea procedurilor de lucru, a ordinii şi a disciplinei de producţie.
Valentin Nicolau şi Sorin Burtea au fost aleşi reprezentanţi ai salariaţilor Televiziunii Române în viitorul Consiliu de Administraţie, în urma scrutinului desfăşurat pe 21 iunie, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR. Totodată, numele lui Valentin Nicolau se află printre cele vehiculate pentru preluarea şefiei TVR, în condiţiile în care Consiliul de Administraţie al instituţiei a fost demis de Parlament pe 12 iunie, iar conducerea TVR este asigurată în prezent interimar de Radu Călin Cristea.
Parlamentul se va reuni, marţi, în şedinţă comună, pentru validarea membrilor Consiliului de Administraţie al Televiziunii Române.
Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani.
Valentin Nicolau a mai fost preşedinte director general al Societăţii române de Televiziune, între 2002 şi 2005, funcţie din care a demisionat în iunie 2005, motivându-şi decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa şi asupra TVR, potrivit biografiei de pe site-ul său.