Compania de proiect pentru construcţia autostrăzii care să facă legătura între România şi Grecia/Turcia va deveni operaţională în luna octombrie a acestui an, autostrada fiind construită în regim de parteneriat public-privat, după cum a declarat ministrul bulgar al dezvoltării regionale, Liliana Pavlova.
Cele trei ţări care participă la acest proiect (Bulgaria, Turcia şi Qatar) vor constitui un consiliu de supraveghere până la data de 15 iulie, consiliul în care fiecare ţară va numi doi reprezentanţi. Acest consiliu de supraveghere se va ocupa de pregătirea unui memorandum de înţelegere între guvernele celor trei ţări participante care va reafirma dorinţa lor de a construi această autostradă.
Viitoarea companie va studia ruta pe care Bulgaria a aprobat-o pentru viitorul drum plus cel puţin alte trei posibile rute. În varianta de bază, autostrada de 300 km va lega oraşele Ruse (în nordul Bulgariei, la graniţa cu România) şi Svilengrad (în sud-estul Bulgariei), în zona limitrofă a frontierelor Bulgariei, Turciei şi Greciei. Compania va fi înfiinţată în conformitate cu legislaţia bulgară.
Bulgaria nu va avea alte obligaţii financiare în afara costurilor aferente exproprierii terenurilor şi emiterii de autorizaţii de construcţie. Costurile lucrărilor de construcţie şi de întreţinere a autostrăzii vor trebui acoperite de viitorul concesionar al autostrăzii din taxele încasate.
Investiţia necesară estimată pentru această autostradă este cuprinsă între 500 de milioane şi un miliard de euro. Premierul din Qatar a anunţat că ţara sa este dispusă să finanţeze acest proiect.