Banca, cu operaţiuni şi în România, a cerut prelungirea termenului după ce nu a reuşit să-şi asigure, în totalitate, prin forţe proprii necesarul de fonduri de 1,56 miliarde de euro identificat de Autoritatea Bancară Europeană, se arată într-un comunicat al Bank of Cyprus.
Capitalul de rang întâi al instituţiei de credit este estimat pentru sfârşitul lunii iunie la circa 2 miliarde de euro, iar rata de adecvare a capitalului la 8%.
„Grupul a informat Banca Centrală a Ciprului şi Ministerul de Finanţe că va cere statului un sprijin temporar pentru capital de circa 500 de milioane de euro”, se arată în comunicat.
Cipru a informat luni autorităţile europene că a decis să solicite ajutorul financiar al UE, din cauza impactului expunerii la criza datoriilor din Grecia. Asistenţa solicitată vizează ţinerea sub control a riscurilor care ameninţă economia ţării, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei, a explicat guvernul.
A doua mai mare bancă a ţării, Cyprus Popular Bank, trebuie să obţină până la sfârşitul lunii iunie 1,8 miliarde de euro pentru a respecta aceleaşi cerinţe de capital precum Bank of Cyprus.
Agenţia de rating Fitch a estimat, luni, că necesarul total de fonduri al băncilor din Cipru ar putea ajunge la 4 miliarde de euro.
Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.