Banca Mondială ne va oferi asistenţă tehnică în absorbţia fondurilor UE

România a încheiat, miercuri, un contract cu Banca Mondială (BM) pentru asistenţă tehnică în vederea creşterii absorbţiei fondurilor structurale şi de coeziune, a anunţat Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), printr-un comunicat remis AGERPRES.
Economica.net - mie, 27 iun. 2012, 16:41
Banca Mondială ne va oferi asistenţă tehnică în absorbţia fondurilor UE

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a semnat în numele Guvernului documentul pentru servicii de consultanţă în baza memorandumului de înţelegere încheiat cu Banca Mondială pentru asistenţă tehnică în vederea creşterii ratei de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune în intervalul 2007-2013, precum şi în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.

Conform acordului, experţi internaţionali vor efectua, în termen de cel mult nouă luni, o analiză independentă a modului în care instituţii externe sistemului de gestionare a instrumentelor structurale din România intervin în diverse etape ale pregătirii şi implementării proiectelor finanţate din fonduri europene, a menţionat MAEur.

Pe baza analizei – care se va concentra asupra domeniului investiţiilor publice – se va elabora un set de recomandări de îmbunătăţire a legislaţiei.

Documentul semnat din partea Băncii Mondiale de către François Rantrua, şeful Biroului pentru România al acestei bănci, se numeşte „Acord pentru servicii de consultanţă privind îmbunătăţirea cadrului naţional pentru pregătirea şi implementarea proiectelor privind investiţiile publice între Ministerul Afacerilor Europene în calitate de beneficiar şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”.

Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) este una dintre cele cinci organizaţii care formează Grupul Băncii Mondiale.

Cheltuielile aferente acestui contract vor fi acoperite din fondurile structurale şi de coeziune de care beneficiază România, respectiv Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) şi axele prioritare de asistenţă tehnică din cadrul celorlalte programe operaţionale.

Plafonul maxim al acordului de servicii de consultanţă este de 781.200 de euro, sumă exceptată de la plata taxei pe valoarea adăugată (Banca Mondială este un organism financiar internaţional care nu este plătitor de TVA).

Acordul semnat miercuri prevede realizarea unui raport de analiză care să conţină, printre altele, un inventar al tuturor instituţiilor şi legislaţiei cu impact asupra proiectelor de investiţii finanţate din instrumente structurale. Analiza va ţine cont de tipul beneficiarilor, tipul proiectelor şi sectoarele principale de accesare a acestor fonduri.

Raportul de analiză va mai conţine o descriere a duratelor, fluxului documentelor, costurilor în funcţie de etapele de dezvoltare ale unui proiect – pregătire, aprobare, implementare.

Totodată, raportul va conţine şi o analiză comparativă a cadrului de promovare a investiţiilor în alte state membre ale Uniunii Europene, precum şi propuneri concrete de modificare a legislaţiei naţionale în vigoare.

Modificarea legislaţiei ar urma să prevadă simplificarea obţinerii unor avize sau eliminarea acestora, scurtarea duratei de analizare a unor documente, eliminarea sau reducerea unor taxe plătite de instituţii publice altor instituţii de acest fel.

Te-ar mai putea interesa și
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare pentru crimă, după un incident armat produs în ajun şi soldat cu......
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...