„Atunci când va fi finalizat, Mecanismul European de Stabilitate (MES) va putea avea posibilitatea să recapitalizeze în mod direct băncile”, a anunţat Van Rompuy într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul unui summit al zonei euro.
Un mecanism unic de supervizare financiară va fi creat, în cadrul căruia „Banca Centrală Europeană (BCE) îşi va juca deplin rolul”, a anunţat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso.
Zona euro este de asemenea pregătită ca fondurile de salvare să intervină pentru a da asigurări pieţelor, a adăugat Van Rompuy, fără să spună în mod clar dacă FESF şi MES ar putea cumpăra în mod direct titluri de datorie pe piaţă.
În opinia sa, zona euro va utiliza într-un mod mai „suplu” fondurile de salvare, pentru a „asigura pieţele şi a obţine stabilitatea asupra obligaţiunilor suverane ale membrilor săi”.
Aceasta a fost una dintre solicitările Italiei şi Spaniei, care se confruntă cu dobânzi tot mai mari, dar căreia, până în prezent, Germania i s-a opus cu fermitate.
Aceste două ţări şi-au condiţionat acordul faţă de un pact de creştere european în valoare de 120 de miliarde de euro de adoptarea de către zona euro a unor măsuri imediate prin care să le vină în ajutor.
Preşedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker a anunţat, la rândul său, că Spania şi Italia au „renunţat la rezervele” exprimate şi şi-au dat acordul pentru pactul de creştere economică.
Cele două ţări au exercitat presiuni dure asupra partenerilor lor europeni cu scopul de a obţine un ajutor rapid, condiţionând acordul lor asupra acestui pact.