Consorţiul Nord Stream include cinci companii energetice din Europa, fiind creat în 2005 pentru proiectarea, construcţia şi exploatarea gazoductului, compus din două conducte cu o lungime de 1224 de kilometri fiecare.
Acţionarii proiectului sunt Gazprom, Wintershall Holding CmbH, E.ON Ruhrgaz AG, NV Nederlandse Gasunie şi GDF SUEZ. Acţionar majoritar este monopolul rus Gazprom, căruia îi aparţin 51% dintre acţiunile proiectului. Companiile germane Wintershall Holding CmbH, E.ON Ruhrgaz AG deţin câte 15,5%, compania de infrastructură olandeză NV Nederlandse Gasunie şi compania energetică franceză GDF SUEZ au câte 9%.
Valoarea totală a investiţiilor aferente Nord Stream este de 7,4 miliarde de euro. Acţionarii au asigurat 30% din bugetul proiectului proporţional cu cotele deţinute, iar restul de 70% au fost asigurate din surse externe de finanţare, cum ar fi bănci şi agenţii de export şi credite.
Sistemul constă în două conducte: prima, cu o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz, a intrat în funcţiune pe 8 noiembrie 2011, iar cea de-a doua, cu aceeaşi capacitate, va fi operaţională în octombrie 2012. În iulie 2011, Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, a propus o a treia conductă pentru Nord Stream.