Lupaşcu: Criza profundă a societăţii este prezentă şi în justiţie, care are propria ei criză

Criza profundă a societăţii româneşti este prezentă şi în justiţie, care la rândul ei are propria ei criză, a declarat, duminică, de Ziua Justiţiei, preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, Dan Lupaşcu, precizând că în anul care a trecut volumul de activitate a crescut cu câteva sute de mii de dosare.
Economica.net - Dum, 01 iul. 2012, 15:22
Lupaşcu: Criza profundă a societăţii este prezentă şi în justiţie, care are propria ei criză

Dan Lupaşcu a spus, la începutul dezbaterii cu tema „Justiţia română – Justiţia europeană”, organizată de Ziua Justiţiei, că a mai trecut un an în care justiţia şi-a continuat mersul reformei, care în mod plastic poate fi asemuit cu traseul unei păsări liră, care „zboară şi înainte şi înapoi”.

„A fost un an în care volumul de activitate a crescut cu câteva sute de mii de dosare, am mai încasat câteva sute de condamnări la CEDO, schemele de personal au rămas aceleaşi, bugetele au fost reduse, a apărut noul Cod civil şi în curând o nouă Procedură Civilă şi ne-am ales deocamdată cu un studiu care calculează impactul şi care spune că pe măsură ce judecătorul avansează în vârstă şi în grad are nevoie din ce în ce mai puţin spaţiu. Acesta spune că este nevoie de 15 metri pătraţi la judecătorie, circa 14 la tribunal şi circa 12 la Curtea de Apel. Nu m-am uitat pe spaţiul de la Înalta Curte, dacă e luat în calcul, şi la trecerea în nefiinţă, posibil cei de la instanţei superioare să găsească soluţia pe verticală”, a precizat Lupaşcu.

El a adăugat ironic că sunt doar câteva repere ale ultimei perioade, „în rest este bine”.

„Este atâta agonie în jur, concordie deplină, numai feţe zâmbitoare, sigur unii se cred sfinţi, nu pentru că ar fi sfinţi, ci mizând mai degrabă pe faptul că nu sunt dovezi cu privire la nesfinţenie”, a precizat Lupaşcu.

Preşedintele Curţii de Apel Bucureşti s-a referit şi la CSM, arătând că acesta s-a dezvoltat între timp, iar dacă în 2011 erau două grupări, acum „zic unii că a apărut şi a treia grupare, în afară de conservatori şi reformişti a apărut şi gruparea procurorilor din care fac parte şi mulţi judecători”.

Într-o intervenţie separată, cu aceeaşi ocazie, judecătorul de instanţă supremă Mircea Aron, membru în CSM, a spus că mai este o a patra grupare, din care face doar el parte.

În opinia lui Lupaşcu, atribuţiile CSM au fost ciuntite şi probabil că vor fi în continuare graţie „simpatiei” de care se bucură din păcate această instituţie, judecătorul spunând că speră să nu ajungă să dea în curând certificate de garanţie a independenţei justiţiei cu termene din ce în ce mai scurte.

„Criza profundă a societăţii româneşti este prezentă şi în justiţie care la rândul ei are propria ei criză, dar nu trebuie să disperăm. Aţi observat cu toţii că se fac săpături, că se încearcă redescoperirea indentităţii, sigur s-a început cu domnitorii se pare că în curând va fi deshumat Decebal şi probabil în funcţie de rezultatul de la finala din această seară posibil Împăratul Traian. După care vor urma săpături pe domenii de activitate”, a afirmat ironic preşdintele Curţii, Dan Lupaşcu, fost preşedinte al CSM.

Lupaşcu a arătat că în România, în materia dreptului, se doreşte să fie identificat homo juridicus, adică cel despre care se bănuieşte că a scris prima carte de drept şi despre care „spun unii, singura operă originală”.

„Lucrurile sunt din ce în ce mai clare, aţi văzut că s-a stabilit la televizor că teoretic sunt trei alternative, ori este predicativă, ori este subiectivă, ori este atributivă şi nu mă refer aici la Curtea Constituţională. Acum că avem doi reprezentanţi legitimi la Bruxelles, la fel de buni cum spun autorităţile abilitate ale statului este foarte posibil să se ridice şi monitorizarea, personal nu ştiu dacă să mă bucur sau nu, cert este însă că probleme esenţiale ale justiţiei continuă să nu fie rezolvate şi mai ales independenţa justiţiei, trebuie să recunoaştem cu toţii, încă nu este deplină fie şi în faţa unor aşa-zise recomandări din interior sau din exterior. Cu toţii trebuie să înţelegem că acolo unde justiţie nu este, nimic nu este”, a afirmat Lupaşcu .

„Festivitatea de astăzi este marcată de câteva momente foarte importante, adică de o lansare de carte a domnul judecător Similean. Am avut cu dânsul o discuţie înainte de a stabili programul acestei întâlniri şi pentru că este la modă l-am întrebat direct dacă are decret. E vorba de decretul de inamovibilitate. Dânsul mi-a spus că a fost şi judecător şi procuror şi notar, m-am lămurit: are decret. Am lămurit această chestiune prealabilă, şi am trecut la următoarele stabilind amănunte”, a continuat sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat duminică directorul general al Companiei Naționale de Administrare a......
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Gheorghe Flutur, preşedintele PNL Suceava: Am votat pentru siguranţă şi prosperitate
Preşedintele filialei judeţene Suceava a Partidului Naţional Liberal (PNL), Gheorghe Flutur, a declarat, duminică, la ...