Adevărul: De la 1 iulie, trăim sub un nou regim fiscal. Ieri au intrat în vigoare ultimele modificări aduse Codului fiscal. Accizele cresc, plafonul TVA se majorează, scutirea de penalităţi dispare, iar liber-profesioniştii vor plăti contribuţii după reguli noi. Prima zi a lunii iulie a venit cu o serie de modificări ale legislaţiei economice şi cele mai multe schimbări au în vedere regimul fiscal în care îşi desfăşoară activitatea persoanele fizice şi juridice. Celelalte noutăţi constau în scăderea unor tarife la telefonia fixă şi mobilă, dar şi într-o scumpire cu 5% a curentului electric.
.
Capital: Grecii își pot cumpăra singuri libertatea cu doar 3.000 de euro. Magnatul grec Peter Nomikos consideră gă a găsit o soluție rapidă și sigură prin care Grecia poate scăpa de datorii. Acesta a creat o fundație non-profit prin care „orice grec își poate cumpăra libertatea”. Conform lui Nomikos, dacă împarți datoria Greciei la fiecare cetățean în parte ajungi la concluzia că orice grec datorează circa 25.000 de euro. Dacă toți cetățenii greu încercatului stat ar plăti această sumă, Grecia ar putea scăpa pe loc de datoriile imense acumulate în trecut. Cum obligațiunile grecești de stat cu o valoare nominală de un euro pot fi cumpărate acum cu doar ceva mai mult de 12 cenți, rezultă, în opinia lui Nomikos, că, plătind 3.000 de euro, fiecare grec își poate răscumpăra libertatea”.
ZF: Urcă tensiunea în mediul de afaceri: asumaţi-vă obiective concrete şi opriţi scandalul politic. Oamenii de afaceri acuză lipsa de măsuri pentru repornirea economiei şi capturarea Guvernului în dispute politice nesfârşite. La două luni de la instalare guvernul actual s-a remarcat în primul rând prin dispute politice şi nu a venit cu nicio iniţiativă concretă de relansare a economiei, în condiţiile în care agenţiile de rating avertizează că ar putea reduce nota României, exporturile şi producţia industrială stagnează, iar băncile străine îşi reduc expunerea pe piaţa locală.
Gândul: Măsura revoluţionară prin care Franţa ar putea rezolva problema finanţării televiziunii de stat. Noul preşedinte francez Francois Hollande ia în calcul extinderea taxei radio-TV pentru cei care nu au televizoare, dar au calculatoare ori tablete, pe care urmăresc posturile publice de radio sau televiziune. Potrivit unui sondaj Global TV din luna martie, peste 11 milioane de francezi urmăresc programele TV pe calculatoare, tablete sau smartphone-uri, un număr cu 41% mai mare decât anul trecut.
Mediafax: Universitatea Bucureşti, în top 200 instituţii de învăţământ superior din lume cu două domenii. Universitatea din Bucureşti este prezentă în topul primelor 200 de univeristăţi din lume cu domeniile „Social Sciences & Management – Communication & Media Studies” şi „Arts & Humanities – English Language & Literature”, potrivit Mediafax. Potrivit unui comunicat al Universităţii din Bucureşti, la sfârşitul săptămânii au fost prezentate, într-o conferinţă de presă, rezultatele rankingului global al universităţilor, realizat de Quacquarelli Symonds Limited, în funcţie de domeniu. Rankingul QS vizează cinci domenii majore: inginerie şi tehnologie; ştiinţele vieţii; ştiinţe naturale; arte şi ştiinţe umaniste; ştiinţe sociale. Universitatea din Bucureşti este prezentă în top cu domeniile „Social Sciences & Management – Communication & Media Studies” şi „Arts & Humanities – English Language & Literature”, ambele fiind între 150-200.