Cei mai mulţi dintre ofiţerii implicaţi în intervenţii în cursul revoltelor din august 2011 cred că sunt posibile evenimente similare, mulţi citând înrăutăţirea condiţiilor sociale şi economice drept cauze potenţiale, conform acestui studiu. De asemenea, ei se tem că forţele lor nu dispun de resursele necesare pentru a face faţă unor tulburări de o asemenea amploare. În total 130 de ofiţeri din cadrul a opt forţe de poliţie au fost intervievaţi în cadrul acestei cercetări, intitulată „The Reading the Riots”, efectuată de London School of Economics şi cotidianul The Guardian.
Numeroşi poliţişti au oferit relatări, sub protecţia anonimatului, despre revoltele care s-au extins în Londra, Birmingham, Liverpool, Manchester şi Salford vara trecută. Aproape toţi cei intervievaţi au descris revoltele ca fiind cea mai mare provocare fizică şi psihologică pe care au trăit-o în cariera lor, iar ofiţeri de toate gradele şi-au exprimat mirarea că nu au fost ucişi colegi de-ai lor.
Un comisar de poliţie din cadrul Greater Manchester Police a declarat că s-a aşteptat la mai multe tulburări în cursul anului. „Cred că dacă te confrunţi cu perioade dificile economic, o vreme foarte caldă şi un fel de eveniment declanşator, atunci răspunsul meu este da, pot” avea loc noi revolte, a declarat el atunci când a fost întrebat dacă sunt posibile asemenea noi evenimente. „Cred că nu s-a schimbat nimic din august anul trecut şi până acum, singurul lucru diferit fiind că oamenii se gândesc că revoltele sunt distractive”, a continuat el.
Poliţia a respins, în general, criticile privind tacticile utilizate în cursul tulburărilor, dar a recunoscut că a fost tensionată până la limită de amploarea revoltelor şi complet copleşită în unele intervenţii. Ofiţeri de rang înalt din cadrul Poliţiei Metropolitane au recunoscut totodată că au depus eforturi susţinute să mobilizeze suficient personal cu scopul de a prelua controlul în cursul celor patru zile de tulburări din capitala britanică.
Forţele din Anglia au eşuat să acţioneze pe baza informaţiilor colectate de pe reţelele media de socializare, utilizate de participanţii la revolte pentru a contracara acţiunile poliţiei, potrivit interviurilor. Rezultatul acestei cercetări apare în contextul în care serviciile britanice de poliţie se confruntă cu ample tăieri de bugete.