Astfel, 13,2% din cei peste 77.500 de utilizatori care și-au verificat sistemele de calcul folosind QuickScan au primit verdictul ’’infectat’’, procentul fiind depășit doar de țări precum Thailanda sau India. Raportul a fost realizat luând în calcul top 10 al țărilor în care au fost realizate cele mai multe scanări folosind aplicația Bitdefender.
Cele mai puține sisteme infectate au fost identificate în Germania, 4,7% din sistemele scanate și în Marea Britanie, 6,5% calculatoare infectate din total verificate.
’’Probabil că procentul mare de sisteme infectate raportat pentru România se datorează ratei mai crescute de folosire a programelor piratate care nu permit actualizări de securitate sau pur și simplu soluții de securitate care nu sunt suficient de inteligente sau autonome pentru a funcționa o perioadă indelungată fără intervenția utilizatorului’’, explică Alexandru Bălan, Senior Product Manager Bitdefender.
Cei mai răspândiți viruși sunt Troian.Sirefef, Variant.Kazi și Variant.Graftor. Troian.Sirefef este un virus foarte abil, ce conține multiple componente care permit proprietarilor să lanseze o gamă largă de atacuri, de la instalarea de soft antivirus fals pe PC-urile infectate până la generarea de venituri din click-uri pe reclame. Variant.Kazi, un virus destul de vechi și rezistent ce promovează produse antivirus false, este responsabil și de atacuri mai complexe, inclusiv atacuri de tip DDoS sau blocarea accesului la datele victimei până la achitarea unei taxe drept răscumpărare. Variant.Graftor este o detecție gererică pentru multiple familii de troiani care execută o varietate de amenințări pe sistemele de calcul locale.
De asemenea, printre amenințările informatice frecvente detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare în cloud QuickScan se numără și Win32.Virtob, Win32.Ramnit și Win32.Sality, trei familii de viruşi care își atașează codul de orice fișier executabil de pe computer. Sality este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectați la internet.