„În pofida dorinţei Alpha Bank pentru o încetare amiabilă a procedurii de fuziune, EFG Eurobank a recurs la arbitraj solicitând compensaţii pentru neconsumarea tranzacţiei. Alpha Bank respinge afirmaţiile EFG privind neîndeplinirea obligaţiilor de a consuma tranzacţia”, se arată într-un comunicat transmis luni de Alpha Bank bursei din Atena.
Acţionarii Alpha Bank au decis în luna mai să renunţe la fuziunea cu EFG Eurobank după ce restructurarea datoriei Greciei a cauzat pierderi ambelor instituţii de credit, dar mai ales EFG.
EFG Eurobank deţine în România Bancpost, iar Alpha Bank desfăşoară operaţiuni sub brand propriu.
Alpha Bank şi EFG au vrut anul trecut să formeze cea mai mare bancă elenă printr-un schimb de acţiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la creşterea portofoliilor de credite neperformante şi la declinul depozitelor.
Acordul de fuziune a căzut însă după ce a devenit clar că restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost şterese obligaţii de circa 100 de miliarde de euro, urma să afecteze grav cele două bănci, dar mult mai puternic EFG, instituţie de credit cu o expunere mai mare pe obligaţiuni ale guvernului.
Boardul Alpha Bank a cerut în luna martie acţionarilor să anuleze fuziunea cu EFG, aprobată de acţionarii celor două bănci în luna noiembrie. În luna ianuarie, după ce conducerea Alpha Bank a făcut cunoscută intenţia organizării unei noi consultări a acţionarilor pe tema fuziunii, EFG a afirmat că aceasta a fost deja aprobată de acţionari fiind condiţionată în continuare doar de acordul autorităţilor.
Alpha Bank a raportat o pierdere de 3,81 miliarde de euro pentru anul trecut, din cauza implicării în restructurarea datoriei Greciei şi a creşterii provizioanelor, în timp ce EFG a avut un rezultat negativ de 5,5 miliarde de euro.
În primul trimestru din 2012, grupul Alpha Bank a înregistrat pierderi de 107,8 milioane de euro, iar EFG de 236 milioane de euro.