Guvernul – despre managementul privat la stat: Recrutarea e în grafic şi conform aşteptărilor

Procesul de recrutare a managerilor privaţi la companiile de stat merge conform planului şi nu a fost afectat de încetarea contractului cu firma de executive search Pedersen & Partners, care câştigase licitaţia pentru asistarea Ministerului Economiei la selectarea managerilor privaţi la aceste companii. ECONOMICA.NET îţi spune, în exclusivitate, poziţia Ministerului Economiei referitoare la acest subiect.
Cristina Şomănescu - lun, 02 iul. 2012, 21:02
Guvernul - despre managementul privat la stat: Recrutarea e în grafic şi conform aşteptărilor

Recrutarea managerilor privaţi la companiile de stat merge conform planului şi nu a fost afectată de ieşirea din joc a firmei de executive search care trebuia să selecteze companiile de recrutare care să alcătuiască lista scurtă a candidaţilor pentru postul de manager privat în companiile de stat, din care ministerul Economiei urmează să-i aleagă pe cei mai potriviţi. Aceasta este poziţia oficială a Ministerului Economiei, comunicată ECONOMICA.NET.
„Selecţionarea managerilor privaţi se desfãşoară conform planului prevăzut în OUG 109/2011. În data de 5 iunie a.c., a avut loc o întâlnire cu firmele de executive search şi totul este în grafic. Prin urmare, procesul de selecţie a mangerilor privaţi la societăţile de stat nu este afectat în niciun fel, el derulându-se conform aşteptărilor„, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Economiei.

Amintim că săptămâna trecută, firma de executive search Pedersen&Partners, care câştigase în 2011 licitaţia pentru asistarea Ministerului Economiei la selectarea managerilor privaţi la companiile de stat, precum şi cei doi subcontractori ai săi, Roland Berger Strategy Consultants şi firma de avocatură de business Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, au anunţat că au decis de comun acord încetarea contractului de consultanţă pentru recrutarea de management privat la companiile de stat.

Decizia de încetare a contractului cu Ministerul de Economiei a fost luată pe 31 mai 2012 şi a avut la bază hotărârea Ministerului de resort de a derula procesul de recrutare printr-o altă modalitate decât cea prevăzută la semnarea contractului de consultanţă şi implicit în obiectul acestuia, ne-au spus oficialii firmei de executive search Pedersen&Partners.

Firma de executive search Pedersen&Partners a câştigat în septembrie 2011 licitaţia pentru consultanţă în recrutarea managementului privat la companiile de stat (şi a semnat contractul cu Ministerul Economiei în octombrie). Pedersen &Partners urma să asiste Ministerul Economiei la alcătuirea caietelor de sarcini şi organizarea licitaţiilor prin care urmau să fie alese companiile de recrutare care vor selecta efectiv candidaţii pentru poziţiile din managementul privat al companiiilor de stat. Aşa cum chiar Ministerul Economiei ne-a semnalat, firma de executive search nu avea în atribuţii să recruteze direct managerii privaţi. Pedersen&Partners trebuia să selecteze firmele de recrutare care mai departe selectează lista scurtă a candidaţilor pentru poziţiile de manager în companiile de stat.

Ministerul Economiei: Contractul cu Pedersen &Partners a rămas fără obiect, pentru că a fost semnat înainte de OUG care reglementează CEO la stat.

„Contractul cu Pederson&Partners nu are legătură cu introducerea managementului privat prin intermediul firmelor de executive search, anunţat de OUG 109/2011. Este vorba de un contract semnat în octombrie 2011 la iniţiativa Ministerului Economiei (n.red. contractul cu Pedersen &Partners), care intenţiona deja la acea dată să caute management privat. Apoi (în decemmbrie 2011, n.red), a apărut OUG 109/2011 privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice, prin care se reglementează selectarea si numirea managementului corporatist. Implicit, contractul cu ei a rămas fără obiect”, au mai spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului Economiei.

48 de companii de stat (incluzând aici şi filialele lor din ţară) urmează să aibă manageri privaţi.

Hidroelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica vor avea management privat până în luna octombrie a acestui an, spunea ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, în luna mai a acestui an. Doar în acest an, miniştrii de la Economie (Lucian Bode şi Daniel Chiţoiu) s-au contrazis în privinţa primelor companii de stat care vor avea management privat. De-a lungul timpului, termenele anunţate de miniştrii de la Economie pentru numirea primilor manageri privaţi la companiile statului au fost depăşite, majoritatea acestor termene fiind fanteziste (Ariton anunţa la The Money Channel că primul manager privat va fi numit la Hidroelectrica şi îşi va începe mandatul în februarie 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Guvernul ungar anunță că va crește cu 40% salariul minim în următorii trei ani
Ungaria a anunţat că va majora cu 40% salariul minim în următorii trei ani, o decizie care ar urma să susţină redresarea economiei, dar, spun criticii, ar putea alimenta inflaţia, transmite......
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont de la FEPER. Cât a dat pe el
Nawaf Salameh, fondatorul Alexandrion Group, a cumpărat hotelul Orizont din Predeal. Hotelul a fost scos la licitație din ...
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte ...
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...