Romtelecom: Cum arată viitorul pieţei de telecomunicaţii din România

Operatorii de comunicaţii fixe dezvoltă şi alte servicii pe lângă cele clasice pentru a-şi creşte business-urile. ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu Ovidiu Ghiman, Director Executiv Strategie şi Comercial Rezidenţial din cadrul Romtelecom, despre perspectivele pieţei de comunicaţii din România.
laurentiu.matache - lun, 09 iul. 2012, 08:01
Romtelecom: Cum arată viitorul pieţei de telecomunicaţii din România

ECONOMICA.NET Cum vedeţi voi în viitor dezvoltarea pieţei de telecomunicaţii fixe dacă operatorii se vor axa şi pe oferirea de conţinut?

Ovidiu Ghiman: Nu mai vorbim de o piaţă de comunicaţii fixe, vorbim de piaţă integrată de comunicaţii fixe şi mobile, iar din punctul meu de vedere ăsta este noul teritoriu de luptă.

Noi suntem poziţionaţi foarte bine prin ofertele pe care le avem împreună cu Cosmote. Eu cred că piaţa de telecomunicaţii din România în momentul de faţă arată foarte clar dorinţa clientilor de a avea servicii integrate. În serviciile integrate fix-mobil există o bucată din zona de fix, reprezentată de zona de TV a cărei importanţă este foarte mare, iar aici vine discuţia despre ce ai mai putea să le oferi românilor pentru a te putea diferenţia de competitori în codiţiile în care au toate canalele din lume şi cel mai mic preţ.

Odată vorbim de servicii cu valoare adaugată, pe care ţi le poate permite o platformă de tip IPTV, funcţii  care să fie scoase din zona canalelor liniare standard, chiar dacă sunt posturi cu conţinut exclusiv, video on demand, ceea ce înseamnă interactivitate.

Dacă vorbim de agregarea de conţinut, nimeni în afară de marii jucători nu îşi permite să agrege conţinut pentru că este o chestiune extrem de costisitoare, iar producerea de conţinut este şi mai scumpă. Operatorii de telecomunicaţii din România au la ora actuală destule provocări ca să meargă într-o zonă de business care să extindă competiţia şi cu alte trusturi care generează conţinut. Companiile de telecomunicaţii sunt antrenate într-o competiţie acerbă din punct de vedere a investiţiilor  în infrastructura şi costurile angajate cu agregarea de conţinut exclusiv.

Văd în continuare cei doi operatori mari de comunicaţii fixe care să incerce să se diferenţieze prin conţinutul exclusiv agregat şi mai puţin prin conţinut produs. Cred în continure că zonele de sport, muzică şi filme fac sens.

ECONOMICA.NET Cum a evoluat piața de telecomunicații fixe de la începutul anului?

Ovidiu Ghiman: Este în continuare o piaţă în care investesc toţi operatorii ficşi, deși la nivel de venituri mediu pe utilizator a crescut, dar nu suficient de mult, iar penetrările pe anumite servicii nu au crescut spectaculos pentru a putea spune că s-au creat pieţe noi şi s-au generat surse de venit suplimentare.

Piaţa se mişcă, cumva ignoră şi criza şi lipsa de elasticitate atât pe preţ, cât şi penetrare pe anumite servicii, şi vorbim în continuare de o luptă pentru cotă de piață între operatori.

ECONOMICA.NET Cât de mare este acoprierea reţelei de fibră optică a Romtelecom?

Ovidiu Ghiman: Acoperim cu diferite tehnologii bazate pe fibră aproximativ jumătate din gospodăriile din mediul urban, iar din punct de vedere al vitezei la internet avem servicii foarte competitive.

ECONOMICA.NET Ce se va întâmpla cu platforma de interactiv de pe IPTV?

Ovidiu Ghiman: Drepturile de redifuzare pentru conținutul video-on-demand pentru platforma de IPTV au expirat. În prezent reevaluăm strategia de conţinut şi ne vom concentra pe a aduce conţinut valoros pe platformă în următoarele luni.

ECONOMICA.NET Doriți să intraţi pe segmentul televiziunilor generaliste şi de ştiri?

Ovidiu Ghiman: Nu.

ECONOMICA.NET Vor românii să plătească pentru conţinut?

Ovidiu Ghiman: Românii vor să plătească pentru conţinut şi pot să plătească pentru conţinut. Întrebarea este dacă operatorii vor să construiască şi să împingă piaţa în direcţia asta. Astăzi românii arată un apetit pentru conţinutul plătit în formă tradiţională. Fie că sunt transactional video-on-demand (N.R. – că plătești o singură dată filmul), fie că sunt subscription video-on-demand (N.R. – că te abonezi la un serviciu de video-on-demand) au un succes limitat pentru că filmele pe care le poţi aduce sunt cele pe care le găseşti şi pe site-urile pirat.

Pentru binele consumatorului şi al pieţei, românii trebuie să învețe să plătească pentru conţinut, pentru că în momentul de faţă toate business-urile de TV sunt unele în care operatorii investesc foarte mult şi trebuie să existe la un anumit moment şi o recuperare a investiţiilor.

Românii plătesc în continuare pentru canale liniare, iar cea mai mare provocare este să educi oamenii să plătească şi pentru conţinutul on demand, dacă îşi doresc în continuare calitate.

ECONOMICA.NET Cât de bine a prins reconfigurarea ofertei pe pachete?

Ovidiu Ghiman: Marea schimbare în ceea ce priveşte oferta de pachete nu este factura unică, ci adaptarea pachetului la nevoia specifică a clientului. Este foarte important să vinzi clientului ceea ce vrea să cumpere. Pe măsură ce un număr tot mai mare de clienţi o să adopte pachetele şi o să realizeze că încercăm să acordăm servicii cât mai apropiate de nevoile lor, cred că lucrul ăsta ne va ajuta să atragem un număr tot mai mare de utilizatori.

ECONOMICA.NET Pe când o să vedem un canal 3D în reţeaua Romtelecom?

Ovidiu Ghiman: Pe toată zona de inovaţie vreau să mă refer la câteva lucruri, dorinţa omului de a consuma conţinut 3D, capacitatea omului de a consuma şi dorinţa de a da bani pe aşa ceva în condiţiile în care nu este dorinţă ridicată pentru a da bani pentru conţinut HD. Este un exercițiu de marketing interesant.

ECONOMICA.NET Care este cota de piaţă a Romtelecom în momentul de față şi cum aveţi de gând să o creşteţi?

Ovidiu Ghiman: Motoarele principale de creştere sunt reprezentate de broadband şi TV în zona de urban. Avem peste 60% pe telefonie fixă pentru segmentul rezidenţial, 30% pentru serviciile de televiziune prin satelit.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...