Barroso îi critică pe euroscepticii britanici care „se bucură” de criza din zona euro

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a criticat dur grupul conservatorilor britanici din Parlamentul European (PE), acuzându-i că "se bucură" de criza datoriilor care afectează zona euro, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Economica.net - mie, 04 iul. 2012, 13:21
Barroso îi critică pe euroscepticii britanici care

„Să vedem dacă am înţeles bine. Statul care a cheltuit de departe cel mai mult cu sectorul bancar este Marea Britanie”, a declarat Barroso citând opinia conservatorilor, care se opun „programelor ample menite să salveze sectorul bancar din zona euro”.

Reacţia lui Barroso a fost provocată de un discurs al eurodeputatului britanic Martin Callanan, liderul euroscepticilor (ECR), în opinia căruia „zona euro ar trebui să se restrângă astfel încât unele state să poată reveni la starea lor de relativă competitivitate”.

Callanan, care reprezintă aripa cea mai eurosceptică a Partidului Conservator din Marea Britanie, a cerut în mod repetat ca Greciei să i se permită să părăsească zona euro.

Barroso s-a declarat contrariat de faptul că euroscepticii britanici încurajează statele să părăsească zona euro, adăugând că acest fapt este „în contrast puternic” cu declaraţiile premierului britanic, David Cameron.

Deşi Cameron s-a opus integrării constrângerilor fiscale în tratatele europene în decembrie, după ce a eşuat în demersul său de exceptare a Londrei de la reglementările financiare ale Uniunii Europene, şi el şi adjunctul său Nick Clegg, şi-au exprimat sprijinul faţă de o mai bună integrare a zonei euro, inclusiv referitor la eurobonduri.

Disputa a apărut la finalul unei dezbateri cu eurodeputaţii şi cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, pe tema summitului de urgenţă de săptămâna trecută. În cadrul acestui summit, liderii UE au ajuns la un acord de principiu privind utilizarea fondurilor UE pentru acoperirea datoriilor, Mecanismul European pentru Stabilitate, recapitalizarea directă a băncilor şi împuternicirea Băncii Centrale Europene cu sediul la Frankfurt în vederea reglementării sectorului bancar european.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...