„Măsura reflectă revizuirea în scădere, de la nivel ridicat la solid a aşteptărilor agenţiei privind sprijinul potenţial pe care Transelectrica îl poate aştepta din partea acţionarului majoritar, guvernul român”, a declarat Richard Miratsky, vepreşedinte la Moody’s şi analist principal pentru Transelectrica.
Evaluarea în vederea unei posibile noi retrogradări se va concentra pe analizarea lichidităţilor Transelectrica, dependente în mare măsură de capacitatea companiei de a atrage finanţare externă, pentru planul de investiţii, a adăugat Miratsky.
Prin această retrogradare, contribuţia posibilului sprijin guvernamental la stabilirea ratingului Transelectrica a fost redusă de către Moody’s de la trei trepte la două trepte.
Moody’s anticipează un sprijin mai scăzut pentru Transelectrica în urma reducerii participaţiei statului la companie de la 73,69% la 58,69% (în urma ofertei publice secundare din luna martie – n.r.) şi a aşteptărilor ca guvernul să îşi restrângă în continuare deţinerea la un nivel apropiat de 51%, pe termen scrut sau mediu.
Moody’s aşteaptă un sprijin mai redus din partea statului pentru Translectrica şi în urma intrării în insolvenţă a Hidroelectrica.
Transelectrica obţine practic toate veniturile pe piaţa internă, având astfel o mare expunere la factorii comuni care influenţează calitatea creditelor. În plus, expunerea mare a Transelectrica la fluctuaţiile de curs valutar amplifică legătura între evoluţiile macroeconomice din România şi profilul de creditare al companiei.
Riscurile valutare rezidă din faptul că majoritatea datoriilor Transelectrica sunt în monedă străină, în timp ce cea mai mare parte a veniturilor sunt în monedă locală.
Dependenţa ratingului Transelectrica de ratingul României face ca orice retrogradare a calificativului ţării să ducă la o măsură similară în cazul companiei.