Christofias a arătat că împrumutul din partea Rusiei este mai avantajos, întrucât Moscova, contrar troicii formate din Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI, nu pune nicio condiţie,”oferind pur şi simplu dobânzi scăzute”.
O sursă diplomatică cipriotă a declarat că negocierile cu Rusia se derulează în paralel cu cele cu reprezentanţii troicii, care au sosit marţi în Cipru pentru a evalua necesarul de fonduri şi condiţiile asociate.
Cipru a obţinut deja din partea Rusiei, la sfârşitul anului trecut, un împrumut de 2,5 miliarde de euro, la dobândă scăzută, pentru 2012.
Christofias a subliniat că datorită religiei ortodoxe statul cipriot are legături culturale şi tradiţionale cu Rusia.
Preşedintele a promis totodată să lupte pentru care ţara sa să menţină impozitul pe profitul companiilor la nivelul de 10%, cel mai redus din Europa.
Cipru, al cincilea stat din zona euro nevoit să ceară ajutor financiar internaţional, este afectat de expunerea mare la Grecia. Mai multe bănci cipriote deţin portofolii mari de obligaţiuni suverane elene, care au fost puternic devalorizate.
Ratingul suveran al Ciprului a fost retrogradat în categorie speculativă, nerecomandată investiţiilor, de către cele trei mari agenţii de rating, astfel că ţara nu se mai poate finanţa de pe pieţele internaţionale.
Analiştii estimează că necesarul de finanţare al Ciprului este de până la 10 miliarde de euro.
La nivel minim, ar fi nevoie de 2,3 miliarde de euro pentru recapitalizarea celor mai mari două bănci din ţară, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus.
Bank of Cyprus este prezentă în România sub brand propriu, iar Cyprus Popular Bank prin Marfin Bank.