În şedinţa precedentă piaţa a scăzut cu 3%, după cinci sesiuni consecutive în care a avansat cu aproape 7%. Corecţia a fost influenţată în principal de tensiunile politice din România care au culminat cu cererea USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Bursa a fost afectată şi de unele marcări de profituri şi de corecţiile uşoare înregistrate de bursele externe.
Parlamentul se reuneşte, joi, în şedinţă comună, pentru citirea cererii USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, în timp ce dezbaterea şi votul asupra acestei solicitări urmează să aibă loc vineri.
După primele 16 minute de tranzacţionare de joi, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,33%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu doar 0,14% sub închiderea de miercuri.
În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 0,64% sub şedinţa precedentă.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,39%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a coborât cu 0,37%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au transferat în total acţiuni de doar 242.000 de lei (54.000 de euro), valoare cu mult sub rulajul din primele 37 de minute ale şedinţei precedente, de 2,8 milioane lei (635.000 de euro).
Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 185.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,52%, la 0,453 lei.
Titlurile Translectrica (TEL) au consemnat cea mai vizibilă corecţie din piaţă, de 3,23%, şi au ajuns la 12,27 lei, pe un rulaj de numai 13.000 de lei.
Reculul vine după ce agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat miercuri seară ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima treaptă din categoria speculativă, a atribuit companiei ratingul de default Ba1, iar calificativele au fost puse sub supraveghere pentru noi reduceri în aşteptarea unui sprijin mai scăzut din partea guvernului.
Bursele vest-europene au deschis incert şedinţa, înregistrând variaţii foarte uşoare, în condiţiile în care investitorii aşteaptă decizia de politică monetară a Băncii Centrale Europene, iar estimările sunt că instituţia va scădea rata de la 1% la 0,75%.