„Leul resimte, în cele din urmă, accelerarea procesului de suspendare a Preşedintelui. Pe măsură ce ne apropiem de moţiune, stabilizarea monedei naţionale ţine de BNR, mai ales dacă Banca Centrală Europeană se abţine astăzi de la alte decizii afară de tăierea dobânzii cheie – aşteptată de piaţă. Prognoza noastră pe termen scurt de 4,55 lei/euro devine realitate mai repede decât ne aşteptam”, spun analiştii băncii ING.
Uniunea Social Liberală a demarat miercuri procedurile de suspendare a Preşedintelui Traian Băsescu, după ce tot în cursul acestei săptămâni a preluat conducerea celor două camere din Parlament. De asemenea, USL a schimbat şi statutul Curţii Constituţionale şi urmează să schimbe în cursul zilei de astăzi şi Legea referendumului, astfel încât demiterea lui Traian Băsescu să fie mai uşor de obţinut.
„De obicei, scena politică turbulentă din România este ignorată de către pieţe, însă preluarea puterii de către USL este destul de serioasă încât să aducă o perioadă mai lungă de slăbiciune pentru leu”,
O nouă rundă de intervenţii valutare va ajunge să împingă în sus costurile de finanţare ale statului, deşi emisiunile reduse de titluri de stat din această lună ar trebui să ţină ratele overnight la nivelul de 5,25% pentru o vreme, apreciază aceştia.
Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,4796 lei/euro şi 3,5827 lei/dolar. Este cea mai slabă cotaţie a monedei naţionale în raport cu moneda unică europeană.
Leul în regiune
Moneda naţională nu a reuşit să profite de optimismul din pieţe de după summit-ul de la Bruxelles, care a adus o perioadă de apreciere pentru monedele din regiune, anume forintul maghiar, zlotul polonez şi coroana cehă, pe când leul a continuat să se deprecieze pe pieţele interbancare.
Leul este, de asemenea, singura monedă din regiune care s-a depreciat faţă de euro de la începutul anului, în timp ce zlotul sau coroana s-au apreciat cu 5%, respectiv 10%, iar forintul a avut o evoluţie ceva mai modestă.
Sursa grafic: Bloomberg