Primul termen de dare în folosinţă a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti a fost 2010, finalizarea fiind amânată de mai multe ori.
Lucrările la autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt împărţite în două sectoare, respectiv Bucureşti-Moara Vlăsiei, unde lucrează consorţiul italian Impressa Pizzarotti/Tirrena Scavi, şi Moara Vlăsiei-Ploieşti, construit de asocierea Spedition UMB/Pa&Co Internaţional/Euroconstruct ’98/Com-Axa.
Valoarea totală a lucrărilor este de 450 milioane euro.
Mihail Başulescu a fost demis marţi de la conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, spunând că decizia a fost luată din cauza întârzierilor înregistraten derularea lucrărilor de construcţie a autostrăzii Bucureşti-Ploieşti.
Director general a fost numit Mircea Pop, anterior director în CNADNR.
De asemenea, premierul Ponta a anunţat că Guvernul va aplica penalităţi în cuantum total de 15 milioane lei firmelor care au depăşit termenul de execuţie a lucrărilor la autostrada Bucureşti-Ploieşti, bani care vor fi folosiţi pentru programele speciale destinate persoanelor cu boli incurabile.
Penalităţile vor fi aplicate firmelor Euroconstruct (11 milioane lei), Paco (4 milioane lei) şi UMB (17.000 lei).
El a arătat că lucrările sunt întârziate şi din cauză că „băieţii deştepţi” au aflat dinainte traseul autostrăzii şi au cumpărat mai multe proprietăţi, cerând acum despăgubiri. Ponta a precizat însă că Executivul va recurge la exproprieri pentru rapiditatea lucrărilor, iar proprietarii vor avea dreptul să acţioneze statul în judecată.
Şeful Guvernului a fost asigurat că lucrările la autostrada Bucureşti-Ploieşti vor fi încheiate până la 20 iulie.
Premierul a anunţat totodată că a cerut Corpului de Control să verifice, săptămâna viitoare, şi alte lucrări întârziate la construcţia de autostrăzi. Citeste si: Cum justifică un rege al asfaltului întârzierea de la Autostrada Bucureşti-Ploieşti