Acţiunile europene au închis în scădere

Acţiunile companiilor europene au încheiat tranzacţiile de joi în scădere, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a avertizat că riscurile economice se menţin, declaraţie care a anulat efectul relaxării politicilor monetare de către mai multe bănci centrale.
Economica.net - joi, 05 iul. 2012, 20:21
Acţiunile europene au închis în scădere

Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 0,2%, transmite Bloomberg.

Indicii naţionali au închis în scădere pe 14 din cele 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,5%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,2%.

La Madrid, indicele Ibex 35 a pierdut 3%, iar la Milano indicele FTSE Mib a coborât cu 2,03%.

Acţiunile băncilor europene au avut cea mai mare contribuţie la declinul indicelui Stoxx 600. Titlurile băncilor spaniole şi italiene au fost cotate în scădere, după ce randamentele obligaţiunilor suverane au urcat, în lipsa unor noi măsuri din partea BCE pentru susţinerea creşterii economice, în afară de reducerea dobânzilor. Titlurile UniCredit au coborât cu 7,3%, iar Intesa Sanpaolo cu 6,6%.

Titlurile Vokswagen au urcat însă cu 4,2%, în urma unui acord cu autorităţile fiscale germane pentru achiziţia unei participaţii de 50,1% pe care nu o deţine încă la Porsche.

Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, decizii fără precedent în istoria instituţiei, care încearcă să stimuleze economia europeană în contextul crizei datoriilor de stat.

Banca centrală a Chinei a coborât joi dobânda cheie cu 0,31 puncte procentuale, la 6%, şi rata depozitelor cu 0,25 puncte, la 3%.

Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la 0,5%, unde se află din martie 2009, şi a injectat încă 50 miliarde lire sterline în programul de stimulare a economiei cu scăderea dobânzilor din piaţă prin achiziţii de obligaţiuni de pe piaţa secundară. Volumul programului de cumpărare de obligaţiuni a ajuns astfel la 375 miliarde lire.

Te-ar mai putea interesa și
ACAROM: Creștere cu 4% a înmatriculărilor de autoturisme noi în primele 10 luni din 2024
ACAROM: Creștere cu 4% a înmatriculărilor de autoturisme noi în primele 10 luni din 2024
Raportul ACAROM cu privire la înmatriculările de autoturisme din octombrie 2024 arată o ușoară creștere față de aceeași lună din anul precedent....
Consiliul Politic Naţional al PSD a decis: Social-democraţii nu vor avea o colaborare politică cu AUR după parlamentare
Consiliul Politic Naţional al PSD a decis: Social-democraţii nu vor avea o colaborare politică cu AUR după parlamentare
Consiliul Politic Naţional al PSD a decis joi, în unanimitate, să susţină două propuneri politice înaintate de preşedintele ...
Creştere de 12% a insolvenţelor.  5.119 firme şi PFA, în primele nouă luni din 2024
Creştere de 12% a insolvenţelor. 5.119 firme şi PFA, în primele nouă luni din 2024
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primele nouă ...
Potenţial efect de domino în cadrul audierilor pentru noua Comisie Europeană (comentariu EFE)
Potenţial efect de domino în cadrul audierilor pentru noua Comisie Europeană (comentariu EFE)
Cei 26 de candidaţi la funcţia de comisar în noul executiv comunitar condus de politiciana germană Ursula von der Leyen ...