BCE a decis joi să coboare dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%, cel mai scăzut nivel de la crearea zonei euro. În plus, BCE a redus şi dobânda la depozitele overnight la nivelul zero.
Consiliul guvernatorilor BCE este compus din guvernatorii celor 17 bănci centrale din statele membre ale zonei euro plus şase membrii din comitetul director al BCE, scrie Agerpres.
Mario Draghi a mai spus că nu a existat o coordonare specială între BCE şi băncile centrale din Marea Britanie şi China, care au anunţat şi ele joi reducerea dobânzii de referinţă sau o nouă rundă de cumpărare de active. ‘Nu a existat nicio coordonare care să meargă dincolo de schimbul normal de păreri cu privire la situaţia ciclului de afaceri, situaţia economiei şi situaţia cererii globale’, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă.
Preşedintele BCE a informat că la reuniunea de politică monetară de joi nu s-au discutat noi măsuri de sprijinire a economiei, adăugând că fondurile europene EFSF şi MES sunt suficiente pentru a gestiona situaţia actuală din zona euro. ‘Mărimea şi complexitatea primelor două operaţiuni de tip LTRO au fost atât de mari încât nu ne putem aştepta să vedem un efect imediat asupra fluxurilor de creditare. Desigur că au trecut câteva luni şi vedem că fluxurile de creditare rămân slabe. Creditul este determinat în principal de cerere. Dacă cererea este slabă nu te poţi aştepta ca creşterea creditului să fie una solidă’, a declarat Mario Draghi.
De asemenea, Draghi a respins ideea că BCE ar putea finanţa anumite sectoare ale economiei utilizând băncile ca intermediari, subliniind că nu este rolul BCE să le spună băncilor ce să facă cu fondurile pe care le furnizează BCE.
De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere) dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.