Cele mai multe dintre cele 56 de prevederi sunt legate de reducerea arieratelor, diminuarea costurilor şi majorarea veniturilor, trecerea la management privat, scoaterea la vânzare a unui pachet de acţiuni către un investitor strategic, scrie Ziarul Financiar.
De exemplu, CFR SA, compania care administrează căile ferate şi care are afaceri de 270 milioane de euro, trebuia să prezinte şi să implementeze până în iunie măsurile de reducere a costurilor şi de mărire a încasărilor, dar şi să identifice surse de finanţare pentru continuarea lucrărilor pe linia Râmnicu Vâlcea – Vâlcele. Pe de altă parte, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) ar fi trebuit să implementeze până în iunie două sisteme interne de management control până în iunie 2012. Nu există nicio informaţie potrivit căreia compania a îndeplinit această prevedere. Cert este însă că a schimbat iar directorul general, la doar două săptămâni după numirea lui în funcţie.
În scrisoare apar şi prevederi ce ţin strict de administrarea companiilor. Practic, FMI trasează direcţii de dezvoltare chiar şi la nivel de micromanagement al companiilor de stat. Una dintre acestea se referă la creşterea veniturilor cu 10% din chirii la CFR SA sau schimbarea programului de mers şi creşterea tarifelor, solicitări făcute către Metrorex.
Mai multe în Ziarul Financiar.