Brokerii estimează că vom avea un leu din ce în ce mai slab în următoarea perioadă, ca urmare a tensiunilor politice interne coroborate cu situaţia economica din zona euro. Deja, ultima săptămână de tranzacţionare a adus cu sine o apreciere a cursului Eur/Ron de aproape 1.8% (evolutie din nivelul de preţ de 4.45 în 4.53).
„Fără îndoială, evoluţia se datorează tensiunilor politice din ultima perioadă. Dacă ar fi să facem o paralelă cu suspendarea aferentă anului 2007, am putea sesiza că şi atunci deprecierea monedei locale faţă de moneda unică a fost în zona de 2.5% (depreciere calculată pentru perioada 21.03-16.04.2007). Este aşadar normal să ne aşteptăm la o apreciere a euro similară suplimentară pentru perioada imediat următoare. Mai departe aş vrea să punctez că anul 2012 nu seamănă cu 2007 nici când vine vorba de România, nici când vine vorba de zona euro. Astfel, o reluare a crizei euro, precum şi o reintrarea în recesiune a acesteia, ar putea pune o presiune adiţională pe cursul valutar. Putem asista la repatrieri de capital din România către ţările membre ale zonei euro, iar în acest scenariu un curs de 4.7 nu poate fi considerat de neatins„, a declarat Radu Profeanu, broker în cadrul casei de brokeraj Tradeville.
Acesta îşi argumentează raţionamentul şi printr-o analiză a forintului maghiar în contextul crizei politice din luna iunie a anului trecut. „Într-o primă fază, am asistat la o deprecierea a HUF-ului faţă de moneda unică de 2.7%( perioada 01.06-20.06.2012). Deşi odată cu calmarea scenei politice HUF-ul s-a apreciat în nivelul 263 ( nivel aferent perioadei pre scandal), sfârşitul anului 2011 aducea cu el un maxim istoric al cursului EUR-HUF de 324.04”, explică acesta.