Imobiliarele din România s-au întors în 2005

România a înregistrat în primele şase luni ale acestui an cel mai scăzut nivel al volumului de investiţii imobliliare, din 2005 încoace.
Andrada Ghira - mar, 10 iul. 2012, 10:51
Imobiliarele din România s-au întors în 2005

În prima jumătate a acestui an au fost încheiate doar două tranzacţii, în valoare de 55 de milioane de euro, respectiv vânzarea fabricii Nokia de către producătorul De’Longhi şi cumpărarea complexului City Business Centre din Timişoara de către NEPI, arată Raportul despre piaţa investiţională pentru primele şase luni ale acestui an, realizat de CBRE România.

România rămâne în continuare o piaţă atractivă, dar lipsa finanțării şi problemele din zona Euro au determinat creşterea riscului investițional în perioada analizată. Cel mai mare volum investiţional s-a înregistrat în Rusia şi Polonia.

„Piaţa din România este încă atractivă pentru investitorii străini pe fondul diferenţei înregistrate la nivelul randamentelor prime în comparaţie cu ţările vecine din Europa Centrală şi de Est. Lipsa finanţării şi problemele din zona euro au condus însă la un nivel scăzut al volumului de investiţii în prima jumătate a anului, determinând creşterea riscului investiţional, o încetinire a procesului decizional şi mărirea timpului de finalizare a unei tranzacţii”, a declarat James Heyworth Dunne, Head of Capital Markets and Valuation Department CBRE România.

Vânzarea complexului City Business Center din Timişoara către fondul de investiţii sud – African New Europe Property Investment (NEPI) a reprezentat cea mai mare tranzacţie din intervalul ianuarie – iunie 2012. În prezent, complexul de birouri City Business Center este închiriat unor companii precum: IBM, PwC, Vodafone, Alcatel-Lucent, BCR, Deloitte şi Microsoft. Proiectul include și două clădiri de birouri, una dintre ele aflându-se încă în construcţie. NEPI este un jucător foarte activ pe piața din România, în portofoliul său aflându-se, pe lângă clădiri de birouri, centre comerciale și spații de depozitare şi logistică.

Cea de-a doua tranzacţie încheiată în prima jumătate a acesui an a fost vânzarea fabricii Nokia (35.000 mp) din judeţul Cluj pentru suma de 10 milioane de euro producătorului de electrocasnice De’Longhi. Noul proprietar are în plan începerea producţiei în toamna acestui an.

Randamentele prime s-au stabilizat în România pe cele trei pieţe: retail (centre comerciale şi spaţii de stradă), birouri şi industrial. Pe segmentul birouri, randamentul prime s-a stabilizat la 8%, având la bază ofertele investitorilor de pe piaţa locală, iar în sectoarele retail şi cel industrial, s-a menţinut la nivelul de 8,75% (centre comerciale), respectiv 10,25% (depozite).

În Varşovia, în primul trimestru al acestui an, randamentul prime pe segmentul birouri a fost de 6,25 %, pe cel industrial de 7%, iar domeniul retail a înregistrat un nivel de 6%. Un nivel similar al randamentul prime a fost în Praga, cu 6,50% pentru birouri, 8% pentru segmentul industrial şi 6,25 % pentru sectorul retail. Budapesta a înregistrat pe segmentele birouri, industrial şi retail, randamente prime de 7,25%, 8,75%, respectiv 7%.

În primul semestru al anului, în Europa Centrală şi de Est, Rusia a înregistrat cel mai mare volum investiţional, de peste 900 milioane de euro, urmată de Polonia, cu peste 800 de milioane de euro, şi Cehia cu aproximativ 180 milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...