Fostul şef al Barclays Bob Diamond renunţă la bonusuri de 20 milioane de lire sterline

Fostul şef al Barclays Bob Diamond va renunţa la încasarea unor bonusuri de până la 20 de milioane de lire sterline, după ce a demisionat săptămâna trecută din postul de director gneral în contextul indignării generate de scandalul privind dobânda LIBOR, potrivit Financial Times.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 12:18
Fostul şef al Barclays Bob Diamond renunţă la bonusuri de 20 milioane de lire sterline

Diamond va primi totuşi un pachet financiar de 2 milioane de lire sterline în urma plecării de la Barclays. Fostul director va primi salariul pe un an, de 1,35 milioane de lire sterline, dar şi alte beneficii, precum contribuţii pentru pensii.

În timpul anunţării informaţiei referitoare la pachetul financiar pentru Diamond, preşedintele băncii, Marcus Agius, se confrunta cu un tir de acuzaţii din partea parlamentarilor britanici că instituţia financiară a funcţionat la extrema comportamentului acceptabil şi a arătat un model de încălcare a limitelor în privinţa asumării de riscuri.

Agius a demisionat, de asemenea, de la conducerea băncii, dar păstrează încă postul pentru a găsi un înlocuitor pentru Diamond.

„Fostul director general a decis din proprie iniţiativă să renunţe la bonusuri”, a spus Agius. Valoarea pachtelor de acţiuni pe care Diamond le-ar fi primit conform unor scheme de bonus acceptate anterior se ridică la 20 milioane de lire sterline, a estimat preşedintele Barclays.

Diamond a câştigat laBarclays, din 2005 când s-a alăturat grupului britanic, 120 de milioane de lire sterline, din care 25 de milioane de lire sterline anul trecut.

Autorităţile din SUA, Europa şi Japonia cercetează mai mult de zece bănci mari suspectate de manipularea dobânzii interbancare LIBOR.

Grupul britanic Barclays este singurul care a recunoscut că a încălcat regulile şi a acceptat să plătească o amendă de circa 360 de milioane de euro.

Indicele LIBOR este calculat de Asociaţia Bancherilor Britanici pe baza estimărilor zilnice a 18 bănci privind costurile împrumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, în diferite monede. Deoarece cifrele înaintate de bănci nu sunt bazate pe tranzacţii reale, indicele poate fi manupulat de traderi. Ratele LIBOR sunt folosite pentru stabilirea dobânzilor în contracte de mii de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un comunicat de presă în care cere apăsat tuturor partidelor pro-ccodentale......
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite ...
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...