„Băncile au trecut printr-o perioadă dificilă şi au pierdut depozite, dar după alegeri s-au întors banii în depozite într-un ritm satisfăcător”, i-a explicat George Provopoulos preşedintelui statului elen, Karolos Papoulias.
De asemenea guvernatorul Băncii Centrale a Greciei i-a îndemnat pe membrii noului cabinet să acţioneze ‘curajos’ pentru a duce la bun sfârşit procesul de privatizare. Potrivit acordurilor de asistenţă convenite cu UE şi FMI, Grecia s-a angajat să strângă 19 miliarde de euro din privatizări până în 2015 şi în acest an a strâns doar 1,5 miliarde de euro.
Tendinţa de retragere a banilor din băncile greceşti s-a accelerat în mai la niveluri record, arată datele publicate în 29 iunie de Banca Centrală Europeană, adăugând noi presiuni asupra sistemului bancar elen.
Speculaţiile privind posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro au fost cele mai intense în mai, când partidele care se opuneau respectării acordurilor cu UE şi FMI urcau în sondajele de opinie.
În zilele de dinaintea alegerilor parlamentare, grecii au retras zilnic din bănci până la 800 milioane de euro pe fondul temerilor că o victorie a extremei stângi ar conduce la reintroducerea drahmei.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank controlează Bancpost, alături de Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).