Camera Reprezentanţilor a aprobat, cu 244 voturi pentru şi 185 împotrivă, acest proiect de abrogare a legii promulgate în 2010, la câteva zile după validarea de către Curtea Supremă a textului. Câţiva democraţi s-au alăturat republicanilor cerând abrogarea.
Acest vot, care are doar valoare simbolică şi politică, este ultimul dintr-o serie de peste 30 care vizau abrogarea totală sau parţială a reformei.
Curtea Supremă a validat pe 28 iunie, aproape în unanimitate, reforma asigurărilor medicale adoptată şi promulgară în 2010 şi care vizează extinderea numărului de asiguraţi la aproximativ 32 de milioane de americani.
Cu mai puţin de patru luni înainte de alegerile din noiembrie, republicanii nu s-au descurajat, ei deţinând majoritatea în Camera Reprezentanţilor după alegerile din noiembrie 2010.
„Noi am spus de la început că trebuie să abrogăm în totalitate această lege”, a declarat miercuri liderul majorităţii republicane, Eric Cantor. „Putem să o luăm de la zero şi să le spunem americanilor că suntem de partea lor”.
La puţin timp după vot, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a declarat că iniţiativa republicanilor reprezintă tot ce americanii „detestă în politica de la Washington”. „Nu avem nevoie să retrăim luptele din urmă cu doi sau trei ani”, a adăugat Carney, menţionând că Congresul ar trebui să se ocupe de ajutorarea clasei de mijloc americane.
Aflat în campanie la Houston (Texas), Mitt Romney, rivalul republican al lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale, a fost huduit miercuri după ce a încercat să vorbească despre abrogarea reformei sănătăţii în faţa reprezentanţilor celei mai importante grupări pentru apărarea drepturilor persoanelor de culoare din Statele Unite, NAACP.