Carrefour: scădere la nivel global. În România vând la fel

Carrefour a raportat pentru prima jumătate a anului vânzări totale cu 0,9% mai mari decât în perioada similară a lui 2010. Rezultatele pe trimestru arată însă o uşoară scădere. Vânzările cumulate din Polonia, Turcia şi România au rămas la acelaşi nivel.
Alina Stanciu - joi, 12 iul. 2012, 08:11
Carrefour: scădere la nivel global. În România vând la fel

Retailerul francez Carrefour a raportat pentru prima jumătate a acestui an vânzări totale în valoare de 43,7 miliarde de euro, cu 0,9% mai mult decât în perioada similară a anului tercut, informează un comunicat al companiei. Creşterea se datorează în principal rezultatelor bune din pieţele în curs de dezvoltare, în special din America Latină, unde vânzările au crescut cu 5,3%. De menţionat că, în cazul Carrefour, prima jumătate a acestui an a adus mai multe schimbări majore în operaţiunile retailerului, cele mai importante fiind renunţarea la contractul de franciză cu Coop Atlantique, cu efect din 1 ianuarie 2012,  renunţarea la contractul de franciză cu Altis, cu efecte din 6 aprilie şi integrarea Guyenne & Gascogne cu începere de la 1 iunie.

Vânzări trimestriale în scădere

În ceea ce priveşte situaţia din trimestrul doi al anului, vânzările francezilor au scăzut uşor (-0,3%) până la o valoare totală de 21,7 miliarde de euro. Şi în această perioadă situaţia financiară a retailerului a fost salvată de interesul consumatorilor din America Latină, care au cheltuit în magazinele Carrefour 4,2 milioane de euro, cu 2,7% mai mult decât în al doilea trimestru a lui 2011. În schimb, în Franţa retailerul continuă pe trendul descendent, cu o scădere de 2,1%, ca urmare a unei diminuări a vânzărilor pe segmentul nealimentar.” Trendul vânzărilor pe segmentele de hypermarket şi supermarketuri este în concordanţă cu estimările noastre în urma planului de acţiune pe care ni l-am propus”, se  specifică în comunicat.

Situaţia din Europa

De altfel, vânzările generate de Carrefour în toată Europa, cu excepţia Franţei au fost în scădere, dar una mai puţin semnificativă faţă de trimestrul unu al anului. Rezultatele la trimestru indică o diminuare a vânzărilor cu 3,5% comparativ cu al doilea trimestru din 2011 (-2,4% la acelaşi nivel al cursului valutar). Italia şi Spania au contribuit cel mai mult la declinul retailerului în această zonă, scăderile raportate pentru aceste două state fiind de 5,5% şi respectiv 5,3%. Au reuşit însă să meargă pe plus în Belgia, unde au vândut de 1 milion de euro, cu 0,8% mai mult decât cu un an în urmă.  În total, vânzările din Europa s-au cifrat la 5,7 milioane de euro. În ceea ce priveşte situaţia la jumătatea anului, vânzările Carrefour în Europa, cu excepţia franţei, au fost cu 2,6% mai mici faţă de perioada similară a anului trecut, totalizând 11,4 milioane de euro.

Cum au performat în România

Comunicatul oficial al Carrefour nu oferă detalii despre vânzările trimestriale din România, însă susţin că vânzările cumulate din Polonia, Turcia şi România, exceptând variaţia preţului la petrol, au crescut cu 4,7% eliminând impactul cursului valutar  şi au fost la acelaşi nivel în termeni comparabili. „Toate ţările au avut performanţe satisfăcătoare având în vedere presiunea crescută asupra consumului şi a cheltuielilor, situaţie întâlnită mai ales în Europa de Sud”, explică oficialii Carrefour vânzările din Europa.  

În primul trimestru al acestui an, vânzările Carrefour în România au crescut cu 3,6%, la 277 milioane euro, de la 267 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut. Eliminând impactul variaţiei cursului de schimb valutar, vânzările retailerului francez pe piaţa românească afişează un avans de 6,8% în perioada analizată.

Cele mai performante formate

Referitor la formatele care performează cel mai bine, situaţia din prima jumătate a anului indică o scădere cu 3,1% a vânzărilor din hypermarketuri, dar o creştere de 0,9% la supermarketuri şi de 7% la alte formate. 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...