Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD, FP şi OMV Petrom

Bursa de la Bucureşti a încheiat şedinţa în stagnare, într-o piaţă apatică şi unde mai multe tranzacţii negociate cu acţiuni BRD (BRD), Fondul Proprietatea (FP) şi OMV Petrom (SNP) au asigurat 70% din lichiditatea de 31,7 milioane lei.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 14:30
Bursa a stagnat, pe un rulaj salvat de deal-uri cu acţiuni BRD, FP şi OMV Petrom

Cotaţiile acţiunilor au înregistrat variaţii uşoare încă de la deschidere, în cadrul unor transferuri cu volume reduse. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat doar 9,4 milioane lei (aproape 2,1 euro), valoarea fiind cu 22% peste rulajul sesiunii precedente, de numai 7,7 milioane lei (1,7 milioane euro).

Lichiditatea pieţei acţiunilor a fost salvată de deal-uri cu titluri BRD (15,9 milioane lei), Fondul Proprietatea (4,6 milioane lei) şi OMV Petrom (1,6 milioane lei). Tranzacţiile negociate au ridicat, astfel, rulajul pieţei acţiunilor la 31,7 milioane lei (7 milioane euro), valoare de peste patru ori mai mare decât lichiditatea de miercuri.

„Piaţa este «moartă» în momentul de faţă, excepţie face piaţa Deal. Pe termen scurt nu mă aştept la creşterea lichidităţii, mai ales dacă până la sfârşitul anului Fondul Proprietatea se va lista la Varşovia. Nu cred că situaţia în care este piaţa locală are legătură cu referendumul în sine, ci cu imaginea întregii Românii în ochii investitorilor români sau străini. Incertitudinea politică va continua şi după referendum deoarece problema este dacă vom avea două parte de două alegeri sau numai una. Economia în abordarea politicienilor a rămas pe ultimul loc fiind mai importantă lupta politică”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş.

El crede că deal-urile pot fi rearanjări de portofolii între fonduri ale aceleiaşi societăţi de administrare şi spune că astfel de tranzacţii nu influenţează cotaţiile acţiunilor respective pe piaţa principală.

Acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 3,5 milioane lei şi, respectiv, 1,7 milioane lei. Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a crescut cu 0,43%, la 0,471 lei, iar titlurile OMV Petrom au scăzut cu 0,74%, la 0,3742 lei.

În acelaşi timp, pe piaţa principală acţiunile BRD au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,1 milioane lei, iar preţul a stagnat la 9,15 lei.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în scădere nesemnificativă, cu 0,07%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,51%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,77% sub închiderea sesiunii anterioare.

Fluctuaţii reduse a înregistrat şi indicele extins al Bursei, BET-XT, care a avansat cu 0,28%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Noul indice al BVB, BET-BK, a încheiat în stagnare. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Piaţa Rasdaq a consemnat un rulaj de 1,9 milioane lei, cu mult peste lichiditatea de miercuri, de 153.000 de lei.

Rulajul a fost asigurat, însă, în principal de un deal cu 6,4% din acţiunile firmei Napochim (447.000 de lei) şi de valoarea unei tranzacţii speciale la ordin prin care SSIF Broker a vândut 20,34% din acţiunile Remat Maramureş pentru 1,3 milioane lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,9%, după ce minuta şedinţei de politică monetară din luna iunie a Rezervei Federale a SUA, publicată miercuri seara, nu a indicat că oficialii băncii centrale americane ar avea intenţia să ia măsuri suplimentare de stimulare a economiei.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...