PIB-ul Chinei a avansat cu 7,6% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ritmul este sub cel de 8,1% consemnat în trimestrul precedent şi cel de 7,7% anticipat de analişti.
Piaţa a fost influenţată şi de scăderea costurilor de împrumut ale Italiei. Trezoreria de la Roma a împrumutat 3,5 miliarde euro cu maturitatea la trei ani, la o dobândă de 4,65%, în scădere puternică de la nivelul de 5,3% plătit pe 14 iunie pentru a plasa pe piaţă titluri cu scadenţa la un termen similar.
Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,2%, după ce joi a înregistrat cel mai amplu declin din ultimele două săptămâni, în urma publicării unei minute a Rezervei Federale dezamăgitoare pentru investitorii care sperau în noi măsuri de stimulare a economiei SUA.
„Încetinirea creşterii economiei chineze a fost luată deja în calcul de pieţe, nu a venit ca o surpriză, iar investitorii aşteaptă noi măsuri de susţinere în viitorul apropiat”, a declarat Trung-Tin Nguyen, manager de fonduri la compania TTN AG din Zurich.
Indicii naţionali au crescut pe toate cele 18 pieţe europene occidentale, cu excepţia Islandei.
Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 1,03%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,15%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,46%. La Madrid, indicele Ibex 35 a avansat cu 0,52%.