Un miliard de euro investit în producţia autohtonă de petrol şi gaze poate genera o producţie suplimentară de 8 milioane de tone echivalent petrol, potrivit unor simulări făcute de OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din România.
Aceeste resurse suplimentare vor genera 26.000 de locuri de muncă în fiecare an de explorare/exploatare, atât directe, cât şi pe orizonata industriei petroliere, la contractorii companiilor petroliere şi în economie, în general. Această producţie suplimentară de 8 milioane de tone echivalent petrol va aduce şi venituri suplimentare la bugetul de stat, din taxarea producţiei de petrol şi gaze, dar şi din taxarea muncii angajaţilor care vor fi implicaţi suplimentar în procesele de explorare/exploatare, rafinare şi comercializare a carburanţillor. În total, OMV Petrom estimează venituri suplimentare la bugetul de stat de 600 de milioane de euro pe an, din redevenţe şi taxe pe producţie, TVA şi contribuţii sociale. Per total, potrivit OMV Petrom, un miliard de euro investit înseamnă un plus la Produsul Intern Brut de 2,3 miliarde de euro.
În cazul în care miliardul de euro ar fi folosit pentru importul de ţiţei sau gaze, cantitatea importată ar fi de doar 5,5 milioane de tone echivalent petrol, date fiind preţurile mai mari la importuri. Impactul asupra creării de locuri de muncă este neglijabil, OMV Petrom estimând că vor fi create doar 50 de noi joburi. La fel, impactul asupra veniturilor bugetare este insignifiant, de doar 5 miliarde de euro, iar impactul asupra PIB este practic zero. Nu trebuie uitat şi impactul asupra contului curent, pentru că este vorba, evident, despre un miliard de euro consemnate ca ieşiri de valută. Impactul negativ poate fi şi mai mare dacă se fac direct importuri de produse petroliere, pentru că, în acest caz, industria românească nu mai câştigă nimic nici din sectorul de rafinare. Evident, dependenţa energetică a României creşte şi ea.
Potrivit OMV Petrom, în 2010 cererea de energie primară a fost, în 2010, de 34,2 milioane de tone echivalent petrol din care 20,3 milioane au însemnat petrol şi gaze. În 2020, estimările arată o cerere de 38,4 milioane de tone, din care 23,4 vor reprezenta tot petrol şi gaze.