CSA interzice termenul „PAD” în activitatea de încheiere a poliţelor facultative pentru locuinţe

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a interzis, printr-o decizie adoptată la 9 iulie, utilizarea de către asigurători, în cadrul activităţii de încheiere a poliţelor facultative pentru locuinţe, a termenilor "PAD" şi "obligatorie" şi a sintagmei "asigurarea obligatorie a locuinţelor".
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 16:30
CSA interzice termenul

Poliţele obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) sunt emise doar de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezatrelor Naturale (PAID).

„Pentru informarea clară şi exactă a proprietarilor de locuinţe în ceea ce priveşte tipul asigurării pe care aceştia îl incheie, precum şi riscurile acoperite prin poliţele de asigurare pentru locuinţe încheiate, se interzice utilizarea de către societăţile de asigurare, în cadrul desfăşurării activităţii de încheiere a asigurărilor facultative pentru locuinţe, a denumirii «PAD» sau sintagme derivate din aceasta, termenul «obligatorie» sau termeni similari, precum şi a sintagmei «asigurarea obligatorie a locuinţelor» sau sintagme similare”, se arată într-un anunţ al CSA.

De asemenea, societăţile de asigurare au obligaţia de a informa în mod clar şi exact potenţialul asigurat, încă din fază precontractuală, inclusiv cu privire la prevederile din contractele de asigurare facultativă a locuinţelor care diferă de cele din contractele de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor stabilite prin Legea 260/2008 şi normele emise în aplicarea acestora (franşize, excluderi, principiul proporţionalităţii, riscuri neacoperite).

„Prezenta decizie va fi dusă la îndeplinire de societăţile de asigurări autorizate să încheie asigurări facultative pentru locuinţe”, se arată în Decizia CSA 416/2012.

Potrivit legislaţiei, încălcarea deciziilor CSA constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment scris, limitarea operaţiunilor, amendă aplicabilă asigurătorilor/reasigurătorilor, de la 5.000 lei la 100.000 lei., interzicerea temporară sau definitivă a exercitării activităţii de asigurare şi retragerea autorizaţiei asigurătorilor.

În preambulul deciziei se spune că societăţile de asigurare au folosit denumirea PAD sau sintagme derivate din aceasta, precum şi sintagma „asigurarea obligatorie a locuinţelor” în legătură cu asigurările faculative, ceea ce a creat confuzie între asigurările faculative şi asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

„Contractele de asigurare facultativepentru locuinţe includ, de regulă, riscuri suplimentare la aceleaşi prime de asigurare stabilite pentru asigurările obligatorii, dar totodată în condiţiile de asigurare sunt incluse prevederi care conduc la un mod de calcul al despăgubirii diferit de cel prevăzut pentru asigurările obligatorii, respectiv: franşiză, principiul proporţionalităţii etc.”, se arată în preambulul deciziei.

De asemenea, spune CSA, descrierea riscurilor acoperite prin contractele facultative, precum şi a excluderilor poate conduce la concluzia că nu toate contractele facultative acoperă toate riscurile prevăzute de Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, aşa cum sunt acestea reglementate prin normele emise în aplicarea legii.

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum (fiecare cu 15%). Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Legislaţia impune proprietarilor de imobile încheierea unei poliţe de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Proprietarii care nu îşi asigură locuinţele, fie prin intermediul unei poliţe obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativă, vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei.

În plus, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010.

PAID gestionează 423.907 de poliţe, conform datelor de la 30 iunie, în scădere cu peste 150.000 de contracte faţă de finele anului 2011.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

„La sfârşitul anului trecut erau în vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurări facultative pentru locuinţe şi mai mult de 574.000 de poliţe obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al României. (…) Subscrierile aferente poliţelor obligatorii pentru locuinţe s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% faţă de anul precedent”, se arată în document.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei.

Pentru acest an, bugetul PAID prevede venituri din prime de 10,3 milioane lei, în scădere cu 71% faţă de 2011.

De asemenea, societatea trece pe pierderi, care se vor situa între între 1,55 şi 1,86 milioane de lei, în funcţie de cifrele propuse la trei indicatori, şi anume variaţia rezervei de prime, variaţia rezervei de prime cedate în resigurare şi nivelul primelor cedate în reasigurare.

Te-ar mai putea interesa și
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Traian Halalai a primit un nou mandat la conducerea Exim Banca Românească
Conducerea Exim Banca Românească va fi asigurată, în următorii patru ani, de Traian Halalai în calitate de preşedinte executiv şi de trei vicepreşedinţi, în urma deciziei de luni a......
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde de lei
Activele nete ale fondurilor de investiții care activează în România au ajuns în octombrie la valoarea de 48,5 miliarde ...
Activele nete ale celor 247 de fonduri deschise şi închise, locale şi străine, din România au crescut în luna octombrie, ...
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că ...
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...