„Primul a sosit la sfârşitul anului trecut, a fost repartizat la Arad şi deserveşte judeţele Arad, Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş şi o parte din judeţele Bihor şi Sălaj. Înainte de sosirea acestui elicopter aveam deja două elicoptere operate cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, unul la Târgu Mureş şi unul la Bucureşti, mai era un elicopter la Iaşi, dar era elicopter de poliţie şi care era folosit şi pentru misiuni medicale până la sosirea elicopterului SMURD acolo’, a spus Arafat.
Potrivit lui Arafat, anul acesta au fost contractate de Ministerul Sănătăţii două elicoptere. Primul soseşte săptămâna viitoare în Bucureşti, iar al doilea în luna septembrie, a spus dr. Raed Arafat.
Primul elicopter va fi trimis la Iaşi, va înlocui elicopterul de poliţie şi va fi operat tot cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar al doilea, care va sosi în luna septembrie, va fi amplasat fie la Craiova, fie la Constanţa, a precizat dr. Arafat.
„Planul nostru este ca până în 2014 să avem câte un elicopter în fiecare euroregiune şi au rămas trei elicoptere de achiziţionat ca să acoperim cele opt regiuni. Sunt deja contractate prin acordul cadru, rămâne să facem contractele subsecvente, în cursul anului viitor sper. La asta se va adăuga, începând cu trimestrul patru al acestui an, avionul sanitar, care a fost achiziţionat din 2% prin Fundaţia pentru SMURD, e total din fonduri de la populaţie. Avionul este deja plătit, avansul lui, este la revizie totală şi ne aşteptăm să sosească în România prin luna august’, a menţionat subsecretarul de stat.
Arafat a adăugat că după aceea se va face o analiză pentru perioada 2014-2020, pentru a vedea unde mai trebuie să se mai amplaseze elicoptere pentru a avea o acoperire mai bună pe întreaga ţară şi pentru a se asigura şi partea de salvare montană.
Dr. Arafat a spus că începând din acest an va începe derularea unui acord finanţat de guvernul elveţian, între SMURD, Ministerul de Interne – Inspectoratul General de Aviaţie şi Ministerul Sănătăţii.
„Acordul este pentru SMURD, pentru partea aviatică, va fi semnat cu REGA, Servicul de aviaţie de salvare al Elveţiei, este unul dintre cele mai renumite servicii de salvare aeriană, din lume chiar. Cu ei vom avea un proiect care va dura între doi şi trei ani, în prima fază, şi care va include creşterea nivelului de securitate, de zbor, pregătirea personalului şi creşterea capacităţii de lucru în condiţii de vreme grele, mai ales pentru piloţi. Aviaţia se foloseşte pentru tot ce este critic, elicopterele pentru intervenţiile primare la locul accidentului sau secundare, transferul între două spitale. Avionul va fi folosit mai ales pentru transfer între două spitale la distanţe mari. În situaţiile meteo care de multe ori nu permit elicopterului să zboare, avionul poate să execute misiunea în siguranţă pe aeroporturi’, a mai subliniat dr. Raed Arafat.