De la ce agenţii de turism să nu îţi cumperi vacanţe

Numărul reclamaţiilor turiştilor nemultumiţi de serviciile agenţiilor de turism în prima jumătate a acestui an a fost de 122, potrivit datelor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).  
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 13:16
De la ce agenţii de turism să nu îţi cumperi vacanţe

Cea mai mare pondere a reclamaţiilor depuse de turiştii nemulţumiţi sunt pentru agenţiile din Bucureşti şi se referă la vânzarea pachetelor de servicii turistice.

„În semestrul I al acestui an s-au înregistrat 122 de reclamaţii, iar câteva societăţi au excelat în reclamaţii. Reclamaţiile au vizat nerespectarea contractelor, condiţiile de transport oferite, dar şi condiţiile sanitare ale unităţilor de cazare”, a declarat Stelică Nicula, şeful Direcţiei de Control şi Supraveghere Piaţă din cadrul ANPC, la o conferinţă pe tema drepturilor consumatorilor.

Astfel, cele mai multe reclamaţii au fost depuse la adresa următoarelor agenţii de turism:

1. Shell Tour – 19 reclamaţii
2. Rex Travel – 16 reclamaţii
3. Big Travel, care a intrat în insolvenţă la începutul acestei luni – 12 reclamaţii
4. Concept Tour – 9 reclamaţii
5. Queen Travel – 8 reclamaţii

Ce a făcut ANPC? A făcut controale şi a dat amenzi acolo unde a fost cazul, dar s-au făcut şi sesizări la Minister pentru retragerea licenţelor agenţiilor de turism.

„Noi în ANAT anticipăm ce probleme pot apărea. Anul tercut am exclus agenţiile Big Travel şi Rex Travel din asociaţie. Vă pot da şi un exemplu, de acum doi ani. În vestul ţări, o escroacă, Jeni Clapă, a dat ţeapă în Arad, Oradea şi Timişoara. Cumpăra pachetele turistice de la operatori din zonă şi le vindea la jumătate de preţ. Când a venit vorbă să plătească operatorului, s-a făcut nevăzută. Am sesizat atunci Ministerul, care ne-a zis: n-am reclamaţie, n-am ce să fac”, a declarat Alin Burcea, patronul agenţiei de turism Paralela 45, prezent în cadrul aceluiaşi eveniment.

Uniunea Europeană a lansat la începutul acestei veri o campanie pentru informarea consumatorilor din România. Campania „E dreptul tău! Acţionează!” îi informează pe consumatorii români despre drepturile lor precum: dreptul de a returna un produs comandat online în termen de 10 zile de la livrarea acestuia şi de a-şi primi banii înapoi, dreptul la reparaţia sau înlocuirea unui produs cumpărat recent, dacă acesta nu funcţionează cum ar trebui, sau dreptul de a solicita compensaţie atunci când pachetul de vacanţă achiziţionat nu corespunde cu ceea ce s-a promis în broşura şi cu serviciile plătite.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...