Potrivit cercetării sociologice, prezenţa estimată la vot pentru populaţia rezidentă în România este de 63,6% şi de 53% faţă de listele electorale.
55,8% dintre subiecţi au declarat că vor vota ‘DA’ la referendum, în timp 21,1% susţin că vor vota împotriva demiterii lui Traian Băsescu, iar 23,1% din cei intervievaţi nu s-au decis cum vor vota.
Dintre cei care au declarat că vor vota la referendum, 96% spun că opţiunea lor este definitivă, neexistând nicio posibilitate de a mai fi modificată.
De asemenea, sondajul oferă informaţii privind aprecierile celor intervievaţi referitoare la felul în care trăiesc.
După cum relevă datele sondajului, condiţiile de trai sunt mai proaste ca în 2009, în opinia a 67% dintre români, în timp ce alţi 28% cred că nu s-au modificat condiţiile de trai. Doar 5% susţin că nivelul de trai este mai bun decât în 2009.
20,4% din cei intervievaţi spun că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. Dintre aceştia, 63,2% vor spune DA la referendum.
Pentru 31,2% dintre români, banii câştigaţi ajung doar pentru strictul necesar. Această categorie va vota în proporţie de 61,1% pentru demiterea preşedintelui.
36,8% spun că banii le ajung pentru un trai decent, dar că nu-şi pot permite cumpărarea unor obiecte mai scumpe. 59,9% dintre aceştia doresc să-l demită pe preşedinte.
Chiar dacă 9,2% dintre români îşi permit să-şi cumpere şi lucruri mai scumpe, mai mult de jumătate din această categorie – 59,3% – vor ca preşedintele să fie demis.
Doar 2,5% dintre respondenţi spun că reuşesc să aibă tot ce le trebuie fără mari eforturi. Chiar şi dintre aceştia 43,8% vor spune DA la referendum.
Cercetarea sociologică mai arată că, dintre televiziunile de ştiri din România, Antena 3 este pe primul loc în topul preferinţelor respondenţilor, cu 38,5%, urmată de Realitatea TV cu 22,2%, B1 tv – 7,6%, TVR info – 4,1%, România tv – 3,7%, Digi 24 – 1,4%. 22,5% din cei intervievaţi au declarat că nu urmăresc televiziuni de ştiri.
Sondajul, realizat de Public-Affairs, în perioada 14 – 18 iulie, are o marjă de eroare de plus/ minus 2,8% (la un interval de încredere de 95%) şi a fost realizat pe un eşantion de 1.204 subiecţi de 18 ani şi peste, eşantion probabilistic, multistadial, stratificat, pe baza rezultatelor provizorii ale recensământului populaţiei şi locuinţelor 2011, precum şi a datelor INS privind populaţia. Sondajul a fost realizat din surse interne ale Public-Affairs, prin metoda CATI.