„Prezenţa ministrului de Externe din Belarus ne-a permis să îi transmitem profunda noastră îngrijorare cu privire la lipsa respectării drepturilor omului, statului de drept şi independenţei presei în Belarus”, a subliniat la finalul reuniunii Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton.
„Am insistat asupra importanţei eliberării imediate şi reabilitării tuturor deţinuţilor politici” şi organizarea unor alegeri „libere şi echitabile în septembrie”, a subliniat ea.
„Nu este posibil să existe deţinuţi politici în Europa”, a adăugat şefa diplomaţiei europene. „Totodată, UE rămâne ataşată unei politici de angajament critic faţă de Belarus”, a continuat Ashton, subliniind că Europa este pregătită să „aprofundeze cooperarea imediat ce situaţia politică se va schimba”.
UE denunţă în mod frecvent atingerile la adresa drepturilor omului şi acţiunile de hărţuire a membrilor opoziţiei şi presei din Belarus
În martie, UE a înăsprit sancţiunile impuse începând din 2004 şi consolidate gradual, de atunci şi până în prezent, împotriva regimului de la Minsk. Unui număr de 32 de firme şi 243 de membri ai regimului şi apropiaţi ai lor le-au fost blocate averile de pe teritoriul Uniunii. Aceste persoane sunt, de asemenea, vizate de interdicţii de eliberare a unor vize de călătorie în spaţiul european.
Cele şase ţări incluse în Parteneriatul Estic cu UE sunt, în afară de Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Reuniunea şi-a exprimat acordul faţă de o „foaie de parcurs” care detaliază acţiunile din lunile viitoare, până la următorul summit al Parteneriatului, programat la Vilnius în toamna lui 2013.