Guvernul a avizat strategia de vânzare a 20% din acţiunile Poştei către un investitor strategic

Guvernul a avizat strategia de vânzare către un investitor strategic, până la 30 septembrie, a cel puţin 20% din acţiunile Poştei Române, printr-o majorare de capital, operaţiune asumată în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Economica.net - mie, 25 iul. 2012, 14:50
Guvernul a avizat strategia de vânzare a 20% din acţiunile Poştei către un investitor strategic

„Strategia de privatizare a fost aprobată de Guvern. Decizia este ireversibilă, se privatizează”, a spus ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca majorarea de capital să fie efectuată până la finele lunii septembrie, după angajarea unui consultant în luna iunie şi publicarea prospectului în luna august.

Consultantul nu a fost însă selectat până în prezent, iar ministerul vrea să înfiinţeze o comisie pentru selecţia acestuia.

Pentru punerea în practică a strategiei de privatizare se va constitui o comisie de coordonare a procesului de privatizare şi o comisie de pregătire şi monitorizare a procesului de privatizare, formare din membri titulari şi supleanţi, şi secretariate tehnice aferente acestora.

Componenţa comisiei pentru coordonarea procesului de privatizare va include un secretar de stat din cadrul Ministerului Comunicaţiilor, care va avea şi funcţia de preşedinte, un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice, un consilier de stat sau un secretar de strat din aparatul propriu de lucru al primului-ministru şi un reprezentant al Fondului Proprietatea.

Membrii celor două comisii şi ai secretariatelor tehnice vor fi remuneraţi cu cel mult 2.500 lei brut/lună, cheltuielile urmând să fie suportate din bugetul CNPR.

De asemenea, Poşta Română va suporta toate cheltuielile legate de plata serviciilor prestate de consultanţi şi firmele de avocatură care vor fi angajate de MCSI, precum şi cele legate de publicitatea procesului de privatizare.

Poşta Română este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii poştale.

Acţionarii operatorului sunt MCSI, cu o participaţie de 75%, şi Fondul Proprietatea, care deţine 25% din capital.

În 2011, cifra de afaceri a CNPR a scăzut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, în timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

La finele anului trecut, compania avea datorii totale de 556,9 milioane de lei, iar numărul mediu de salariaţi a scăzut cu peste 2.500, la 32.124 de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...