Asociaţia Producătorilor de Panouri şi Profile din România (A3PR) anunţă că anul 2011 a fost primul an în care ţara noastră a avut statutul de exportator net de panouri termoizolate, produsele fabricate local fiind furnizate in principal către pieţele regionale. Principalii producători de panouri au investit constant în dezvoltarea producţiei la nivel local, trend susţinut de evoluţia cererii de pe segmentele industrial şi retail.
Volumul producţiei de panouri termoizolante folosite în construcţii a crescut constant în ultimii ani, astfel ca producătorii locali au căutat piete de export. Aproximativ 1,5 milioane de mp de panouri produse în Romania au reprezentat exporturi, în principal către pieţele din regiune, în timp ce importurile de panouri au fost în jur de 1 milion de mp. Cifrele furnizate de A3PR sunt confirmate şi de compania de consultanţă Neomar Consulting, care realizează anual studii referitoare la evoluţia vânzărilor de panouri termoizolante din România.
„Atât segmentul de retail, cat cererea de spaţii industriale au cunoscut ani la rând o evoluţie constantă, factori care au contribuit la dezvoltarea producţiei de panouri la nivel local”, a declarat Marian Pîrvu, preşedinte A3PR. „A crescut în ultimul timp şi gradul de specializare a producţiei în acest domeniu, firmele din piaţă putând răspunde cerinţelor complexe venite din partea proiectantilor. Practic, în ultimii ani majoritatea panourilor vândute la nivel local au fost produse în România”, adaugă Marian Pîrvu.
Asociația Producătorilor de Panouri și de Profile din România (A3PR) cuprinde majoritatea jucătorilor din acest sector de activitate și își propune să contribuie la îmbunătățirea calității produselor, precum și la promovarea acestora ca soluții viabile în construcții. Asociația își dorește să faciliteze adoptarea normelor, a specificațiilor tehnice și a standardelor de calitate. Mai mult, A3PR urmărește certificarea tablei profilate la rece și a panourilor termoizolante din România în ceea ce privește durabilitatea, rezistența, izolarea termică și fonică și rezistența la incendiu. Asociația s-a constituit ca un răspuns la invadarea pieței locale cu produse se calitate îndoielnică, care nu respectau normele EU în vigoare.
“Considerăm aceste date o dovadă a faptului că Asociația și-a atins o parte din obiective și o certificare a afirmației că în România se produc materiale de construcții de calitate. Acest lucru este posibil datorită investițiilor masive din ultimii ani, dar și a eforturilor de educare a pieței” a adăugat Marian Pîrvu.
Companiile care fac parte din această organizație sunt ArcelorMittal Construction România, Coilprofil, Isopan, Lindab, MBS, Megaprofil, Plannja, Plastsistem, Ruukki și Topanel.