Cei doi şefi din ANAF şi alte 17 persoane, arestaţi în dosarul de evaziune fiscală

Nicuşor Drăgan, director general adjunct al ANAF, Dan Stroe, director de achiziţii în cadrul ANAF şi alte 17 persoane au fost arestaţi preventiv, joi, de Tribunalul Bucureşti, în dosarul de evaziune fiscală.
Economica.net - joi, 26 iul. 2012, 10:58
Cei doi şefi din ANAF şi alte 17 persoane, arestaţi în dosarul de evaziune fiscală

Instanţa a dispus emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru Nicuşor Drăgan, Dan Stroe, Tudor Constantin, Vasile Petre, Mirela Doina Petrescu, Florin Ivănuş, Viorel Cazan, Ionel Petcu, Neculai Martaş, Stelian Vintilă, Marian Eduard Gusti, Mircea Rădină, Ionuţ Robert Chiripuş, Gabi Mircea Fertu, Marius Sorin Cune, Luca Galavotti, Alin Mihai Teodorescu, Emil Marius Cilibeanu şi Sorin Stuparu.

Anterior, un alt complet de judecată de la Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru Octavian Grecu, zis „Butoane”, ginerele senatorului Cezar Măgureanu, Sorin Găzdac, omul de afaceri de origine libaneză Nicole Saikaly, cunoscut în presa mondenă drept fostul iubit al Ginei Pistol, Daniel Niţu, director la firma acestuia, Cristian Valeriu Sava, Mădălina Elena Năipeanu, Nadia Păcală, Andrei Valentin Găzdac, Ştefan Aurel Drugă, Florin Bogdan Silinescu, Valeriu Muja, Doru Moale, Lili Florin Deliu, Marian Bordei, Bogdan Moise, Stelian Ficleanu, Marius Petrache, Svetlana Anton, Florin Mihai Dumitriu şi Valentin Rus.

Deciziile de arestare preventivă a celor 39 de persoane implicate în dosarul de evaziune fiscală, în care prejudiciu produs de membrii grupării în perioada 2010-2012 a fost estimat la peste 40 de milioane de euro anual, pot fi contestate la Curtea de Apel Bucureşti.

În cursul judecării celor două dosare, mai mulţi dintre învinuiţi, printre care Nicole Saikaly şi Octavian Grecu, au părăsit boxa arestaţilor, după ce ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore emise pe numele lor au expirat.

Senatorul Cezar Măgureanu a venit, joi, la DIICOT, fiind citat pentru a fi audiat ca învinuit în dosarul de evaziune fiscală, în care sunt acuzaţi ginerele şi fiica lui, Octavian Grecu, zis „Butoane” şi şefi din ANAF. Cezar Măgureanu este cercetat într-o cauză separată, dată fiind calitatea acestuia de senator.

Cele 39 de persoane au fost reţinute miercuri în dosarul de evaziune fiscală, procurorii DIICOT cerând instanţei arestarea lor preventivă pentru 29 de zile. Ordonanţele de reţinere au fost emise în urma audierilor începute marţi, când la sediul DIICOT au fost aduse peste 120 de persoane.

Potrivit unor surse judiciare, fiica senatorului Cezar Măgureanu, Raluca Ioana Găzdac, învinuită în dosar, este gravidă în luna a patra şi a fost lăsată să plece marţi seară.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au emis mai multe ordonanţe de instituire a sechestrului asigurător pe numeroase bunuri mobile găsite la domiciile celor percheziţionaţi sau la firmele acestora. Astfel, precizează sursele citate, au fost puse sub sechestru mai multe autoturisme de lux, importante sume de bani, dar şi bunuri mobile.

În acest caz, DIICOT a făcut, marţi dimineaţă, 256 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracţională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Activitatea grupului infracţional a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA Bucureşti – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA Bucureşti – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac şi Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marţi al DIICOT.

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracţională a acestora, toţi învinuiţi în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu.

Nicole Saikaly era lider al unui palier din circuitul evazionist care îi mai includea, printre alţii, pe ginerele şi fiica senatorului Cezar Măgureanu, Sorin şi Raluca Găzdac, dar şi opt bulgari, potrivit unor procese verbale ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX.

Într-unul dintre documente, procurorii menţionează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acţionat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac, Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac, Ştefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly, Daniel Niţu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataş, Mircea Rădină, Liviu Popovici şi opt cetăţeni bulgari.

Grupul infracţional era specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operaţiunilor realizate şi/sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Piteşti, patron al firmelor Bunbusinesselite BBE SRL şi Stefaris Tabachi SRL.

Agenţia MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de Butoane, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.

Numele lui Octavian Grecu a revenit în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...