Ea începe prin a arăta că Bruxelles-ul, sau mai bine zis Comisia Europeană a publicat pe 18 iulie un raport extrem de critic faţă de România invitînd în acelaşi timp clasa politică românească să arate că este angajată de partea democraţiei.
După ce descrie contextul în care a ajuns coaliţia formată din social-democraţi şi liberali să formeze un nou guvern la Bucureşti, jurnalista franceză continuă prin a preciza că miza acestei bătăţii politice pentu destituirea preşedintelui Băsescu este justiţia.
Anumiţi politicieni se tem că vor fi traduşi în faţa justiţiei pentru deturnări de finduri, aşa cum s-a întîmplat cu fostul prim ministru Adrian Năstase, de unde brusca intenţie de a schimba regulile funcţionării vieţii politice în România.
Citez din articolul apărut în L’EXPRESS: „Noul prim-ministru social-democrat, Victor Ponta, nu era, la început, cel mai îndîrjit împotriva lui Băsescu. (…)
Presiunile au venit însă din partea veteranilor din partidul său şi mai ales din pareta celor doi parteneri în sînul coaliţiei guvernamentale”, Crin Antonescu, şeful liberalilor, şi Dan Voiculescu, un afacerist notoriu, patron de canale de televiziune şi şeful unui mic partid conservator”.
Dominique Lagarde reia declaraţii emise la Bruxelles potrivit cărora Ponta ar fi dat dovadă în acest context de „imaturitate politică” şi o citează pe analista Tia Serbănescu potrivit căreia la Bucureşti se dă de fapt o bătălie între cei care vor o justiţie independentă odată cu modernizarea vieţii politice româneşti şi cei care se tem de justiţie şi de democraţie.
Nici portretul lui Băsescu nu este descris în culori total roz, dar se precizează totuşi în articol că el a devenit la un moment dat „elevul cel bun al Uniunii Europene” întrucît a avut curajul să spargă „legea tăcerii” în România şi să lase justiţia să-şi îndeplinească misiunea.